A keresztény egyház legnagyobb ünnepének célja, hogy az ember megtalálhassa boldogságát, mely által teljes életet élhet. Beszélgetés László Dezső plébánossal.


László Dezső, a veszprémi Regina Mundi templom plébánosa

– Miről szól a húsvéti ünnepkör?

– Az ünnepkör kapcsán elhangzó szentmisék mindegyikében elhangzanak azok az alapvető szavak és kifejezések, melyek Krisztus feltámadásáról szólnak. A szent három nap, nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat összegzi az ószövetségi Messiás-várást.

– Karácsony ünnepéhez viszonyítva milyen szerepet tölt be húsvét az ember életében?

– Míg karácsonykor Krisztus születését és a Messiás emberi életbe történő valóságos belépését ünnepeljük, mellyel örök szövetséget köt velünk, addig húsvétkor ez a várakozás beteljesedik. Számunkra húsvét a legnagyobb egyházi ünnep, mert a megtestesülés valósággá válik. Az örök szövetség, ezzel együtt húsvét üzenete is azt jelenti, hogy nem a reménytelen elmúlásról szól az emberi élet, igenis van remény az életben. Isten észre akarta vetetni az emberrel, hogy ő itt él a világban és nem hagyja magára azt.

– Mennyiben más a két ünnep hangulata?

– A húsvéti ünnepkörben Krisztus valóságos szenvedéstörténetével találkozunk, ahol megjelenik a kitaszítottság, az elvetés érzése és a halál is. Ugyanakkor ennek a koronája mégis maga a feltámadás. Az nyilvánvaló, hogy Jézus megszületése és Krisztus keresztáldozata között óriási különbség van.

– Mi húsvét üzenete?

– Húsvét arra hívja fel a figyelmünket, hogy ne feledkezzünk el arról, hogy van örök életünk, mert Isten meghívott bennünket egy boldogabb életre. Krisztus megmutatta igazi emberképét, hogy ő tényleg ugyanolyan, mint mi, egyet kivéve, hogy ő a mennyei atya akaratát tolmácsolja nekünk: mindazok, akik őbenne hisznek, nem vesznek el és örök életük lesz. A húsvéti ünnepkör a lélek megtisztulásáról, felkészüléséről szól, amire a nagyböjt öt hete alatt lelki gyakorlatokkal, gyónással lehet felkészülni.

Szerző: Balassa Gergő | Fotós: Kovács Bálint |

 

forrás: http://vehir.hu/cikk/2012-04-06/a_husvet_az_elet_unnepe.html#comments

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »