November 24-én, szombaton, Krisztus Király ünnepének vigíliáján Dr. Márfi Gyula érsek úr Mindszenty bíboros boldoggá avatásáért mutatott be szentmisét Veszprémben, az emlékére épült Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Az érseki szentmisére a Mindszenty Emlékév adott alkalmat, melynek a templomban látható maradandó jele a San Giovanni Rotondoban P. Rupnik szlovén jezsuita művész által készített mozaik bemutatása: Szent Pio atya bilokációja Mindszenty bíborosnál. A mártír sorsú főpap börtönéletének ez a részlete kevesek által ismert, viszont nagyon sokat mondó, sőt, megindító. Az alkotásról készült kép egy stilizált börtönablak-rácson lett elhelyezve. Mellette a kép megértését segítve a Vatikáni Rádió interjúja P. Rupnik jezsuitával. Még egy fontos dokumentum az alkotás kapcsán: a Szentatya, XVI. Benedek pápa megállt e mozaik előtt, és P. Rupnik beszélt a Szentatyának P. Pio Mindszenty bíborosnál tett bilokációjáról.

A kép elhelyezésével nem csak bemutatni akarjuk San Giovanni Rotondo e művészi mozaikját, hanem imádságra szeretnénk indítani, ahogy ez kifejeződött a kép megáldásának könyörgésében is: “Mindenható Örök Isten! Te megengedted Szent Pio atyának, hogy kolostorának elhagyása nélkül meglátogassa börtönben sínylődő szolgádat, Mindszenty József bíborost, akit ezáltal erőssé és állhatatossá tettél Érted-, egyházunkért és hazánkért viselt szenvedésében. Alázattal kérünk, áldd meg ezt a képet, s add kegyelmedet mindazoknak, akik Szent Pio atya és Isten Szolgája, Mindszenty József bíboros közbenjárását kérve itt imádkoznak, hogy életük keresztjét Érted vállalva szívesen hordozzák, és elnyerjék lelkük üdvösségét.”

A szentmisén a templom énekkara énekelt Kondor Kolos vezetésével. A szentmise végén a megáldott kép kicsinyített mását vihették magukkal haza a résztvevők, rajta Mindszenty bíboros buzdításával, mely a Hit évére szóló útmutatás is lehet: “Éljetek hitetek szerint!”

Schall Tamás

[simpleviewer gallery_id=”131″]
 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »