Az emlékezés, a hálaadás és a könyörgés egyaránt hangot kapott az idei első tihanyi hangversenyen, a hagyományos újévi koncerten az apátsági templomban, ahol ez évben is Mali Katalin orgonajátékát hallgathatták az egybegyűltek.

Mali Katalin 2002 óta a bencés apátság orgonaművésze, s legfontosabb számára, hogy a zenét mindenkivel megszerettesse, mutatta be a művésznőt Csizmazia Bulcsú az apátság titkára. Zenetanárként zenebölcsit, zeneovit vezet Tihanyban s zeneiskolában is tanít, valamint hazai és külföldi koncerteken orgonál. Hangversenyei, zenetanári munkája mellett legnagyobb büszkesége, öröme, hogy megszülethetett három leánygyermeke után az idén a kisfia.

Mindannyiunk számára legfontosabb az élet, hangsúlyozta Csizmazia Bulcsú, ezért az újévi koncerten is méltó a hálaadás a tavaly megfogant, megszületett életekért, és a megemlékezés az elhunytakról. A műsorban ennek jegyében elsőként Pikéthy Tibor Improvisatio a Himnusz fölött című műve hangzott fel Mali Katalin játékában. Majd a művésznő szakmai szempontból is meghatározó példaképére, a tavaly elhunyt neves karnagyra, a Liszt Ferenc Kórustársaság vezetőjére, Kollár Kálmánra emlékezve egy J. S. Bach-opus, a h-moll preludium és fuga csendült fel a tihanyi templom orgonáján. Ebben a műben ugyanis a fugatémában a Kollár Kálmán által nagy tisztelettel övezett Kodály Zoltán egy jellegzetes dallamtöredékére ismerhetünk rá, emelte ki Csizmazia Bulcsú. Ez a dallam megjelenik a Háry Jánosban és a Magyar misében is egy változatban, sőt a Gyimesekben is éneklik egy variánsát.

A hangverseny további részében Cesar Franck, Frescobaldi, Froberger, Farkas Ferenc, Gárdonyi Zsolt, Boellmann műveiből hallhattak az egybegyűltek egy lélekemlő válogatást, s szimbolikusan, mintegy az új esztendő méltó köszöntéseként Vierne Westminsteri harangok című opusával zárult a koncert.

Toldi Éva

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »