Hinni kell…

2013.04.08., Hírek rovat

2013. április 7-én a veszprémi Szent Mihály Bazilikában – Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kötődően – a családokért mutatott be szentmisét Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek, Szakács Péter az egyházmegye családreferens papja, és Nagy Károly kanonok, a Bazilika plébánosa és Felker Zsolt atya jelenlétében.

A családok miséjének már hagyománya van, több éve ilyenkor gyűlnek össze a családok, hogy ünnepeljék a megtestesülés titkát. Mária igent mondott az életre, alázatos lelkülettel teljesítette hivatását, példakánt áll minden házaspár előtt.

A kezdeményezés mögött az egyházmegye Családpasztorációs Munkacsoportja áll, melynek idei jelmondata: A hit ajándék, fogadd el!

Többek között erre is utalt Márfi érsek úr, amikor szentbeszédében arról beszélt, hinni kell, hogy az élet, a házasság és családi élet teljesebbé váljon. A hit ajándék, amit nem mindenki értékel megfelelően, nem éli meg mélységében. A szentségi házasság e nélkül csak frázis marad. Hinni kell, hogy van Isten, aki a jegyeseket egymásnak teremtette, hogy a szentségi házasságok az égben is köttetnek, és örök életre szólnak, hogy a férfi és a nő kapcsolata szentséggé magasztalódik a házasságkötéskor. Hinni kell, hogy a kizárólagos szerelem és a mindenki felé kiáradó szeretet egységben vannak a keresztény házasságban, és ebből egy olyan egyetemes szeretet fakad, amely mások felé is mutat, segíti a bajban levőket, együtt örül a felebaráttal. Szent Erzsébet és Thüringiai Lajos, illetve Batthyány Strattmann László és felesége közötti hűséges szerelmet példaként állította a házaspárok elé. Beszélt arról a hitről is, amely a gyerekek gyengéd, szeretetteljes, de nem mindent megengedő neveléséhez szükséges. Gondolatai lezárásaként kért minden jelenlévőt, imádkozzanak a következő szándékokért: mindenki tudjon hinni Istenben és egymásban; a szülők önzetlen szeretetben, teljes önátadással neveljék gyermekeiket, és az élet nagy kérdéseire ne csak szavakkal, de egész életükkel válaszoljanak.

A szentmise keretében esküt tett a Szent Mihály Bazilika képviselőtestületének három új tagja is.

A szentmise végén az érsek megáldotta a családokat, külön megemlékezett a gyermeket várókról, és kérte a jelenlévő hívőkért Gyümölcsoltó Boldogasszonyunk közbenjárását.

Fekete Gyöngyi

Fotó:Veszprémi Főegyházmegye

[simpleviewer gallery_id=”243″]
 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »