Tanówi beszámoló

2013.04.10., Hírek rovat

Március 23-án hetedszer ünnepelték meg a Lengyel – Magyar Barátság Napját, idén a központi ünnepségeknek Tarnów adott helyet, ahol a két ország államfői is részt vettek a megemlékezéseken.  Az ünnepségeken részt vettek a veszprémi 1415. sz. IV. Károly cserkészcsapat cserkészei is, akik a ZHP Tarnówi Bem József csapatának vendégeiként vettek részt az ünnepségsorozaton.

A megemlékezések keretében Bronisław Komorowski, a lengyel köztársasági elnök és Áder János, Magyar köztársasági elnök felavatták a Magyar – Lengyel Barátság Napjára és az 1848-49-es szabadságharc kitörésének 165. évfordulójára készült emléktáblát.

A történelmileg legendás magyar-lengyel barátság, melyet a közös történelemben számos név fémjelez, a mai napig meghatározza a két nemzet kapcsolatát. Ennek a kapcsolatnak a továbbépítésén dolgoztak a magyar és lengyel cserkész résztvevők is, hogy a 2007 óta a két csapat között fennálló együttműködést újabb tartalommal és programokkal töltsék meg. A program részeként közösen vettek részt a fiatalok számára rendezett városismereti vetélkedőn és két este kölcsönösen látták vendégül egymást nemzeti ételeikkel. A fiatalok nem csak gasztronómiai téren ismerkedtek egymás kultúrájával, hanem előadást tartottak a másik nemzet jeles személyeinek a saját történelmükben játszott szerepéről is.

A tarnówi hétvége folytatásaként idén még többször lesz lehetőségük a két csapat cserkészeinek találkozni egymással, a következő alkalommal a veszprémi Gizella napok keretében.

[simpleviewer gallery_id=”247″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »