„The Best of Bach”

2013.06.22., Hírek rovat

„The Best of Bach” volt a címe Kecskés Mónika orgonaestjének, mely június 16-án este 8 órakor hangzott el a Veszprémi Szt. Margit Plébániatemplomban megrendezett Nyári Orgonavarázs sorozat nyitányaként. Maga a cím is sugallja, hogy nem egyszerű hangversenyről van szó: annál sokkal többről. Maga Bach ugyanis minden kéziratának végére odaírta, hogy „Dicsőség Neked, Istenem”, vagy „Istennek legyen hála”, vagy egyéb Istennek szóló ajánlást. Még a zenekari és kamaradarabjaiénak végére is! Isten ihlette műveket Isten ihlette előadásban hallgatni pedig nem hangversenyélmény, hanem maga az Örömhír megélése. Áhítat a javából, a zenbe segítségével. Innen a név is: egyházzenei áhítat. Mert Kecskés Mónika Isten ihlette előadó. Hallatlan tudásával, hallatlan virtuozitásával, érzékenységével és színérzékével nem akar többet, mint amit Bach akart: Istent dicsérni a maga módján. Ez teszi a művésznő játékát egyedivé. A D-dúr prelúdium és fúgában a szólamok már-már klasszikába hajló áttörtségének érzékeltetése világossá tette a hallgató számára, hogy a Pesti Ferences Templom fiatal orgonistája miért kap annyi meghívást Európa-szerte.

            A nagy csoda ezután következett: A „Sei gegrüsset…” partita egyes korálvariációi megannyi ékszerként ragyogtak. Maga a dallam hol egyenesen égbetörően, hol megbújva, hol imitációs szerkesztésben mutatkozik, ahogyan mi is megannyi különféle módon szólítjuk meg Urunkat. S az előadásban ott a halandó ember mérhetetlen alázata, mellyel Istenét köszönti. Ezt a művet csakis a Kecskés családra (a sorozat utolsó estjének vendége édesapja, Kecskés András régi zene együttese lesz) annyira jellemző szerény, mély buzgósággal lehet hitelesen előadni anélkül, hogy a csengő-bondó hangok világába be ne költözzék az unalom.

            Az est csúcspontja azonban mégis a zárószám, az e-moll prelúdium és fúga volt. A rendkívül finom ritmikai cizelláltság, a tölcsérszerűen szélesedő fúgatéma, a különböző témás szakaszok és szabad fantáziák egyetlen nagy egységbe, harmóniába összpontosultak. A kissé szokatlan módon végig tuttiban előadott fúga éppen ezáltal mutatott megrendítő erőt. A fényes ragyogás, a szélesedő tölcsérmotívum mintegy tágította a horizontot, megmutatva ezáltal a Mindenható erejét. Köszönjük, Mónika!

A hallgatóság mély áhítatban szívében békével eltelve tért haza.

A következő estre július 7-én kerül sor, melynek vendége egy igazi zarándok, középkori típusú vándorlantos, Antoni Pilch lesz, aki maga is középkori várkastélyban lakik.

Rostetter Szilveszter

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »