A Művészetek Völgye idei, július 26-tól augusztus 4-ig tartó rendezvénysorozatán a Veszprémi Főegyházmegye apró falvaiban, Kapolcson, Monostorapátiban, Taliándörögdön ismét számos keresztény lelkiségi, kulturális és liturgikus eseménynek adtak otthont a felekezetek templomai és a plébániák.

A templomok többnyire a komolyzenei koncertek helyszínéül szolgáltak, valamint a szakrális művészeteknek – festészet, szobrászat, kézműves munkák kiállításainak, irodalmi előadásoknak – biztosítottak bemutatkozási lehetőséget.

Taliándörögd ez évben is a lelki erőmű szerepét töltötte be a főként laza, könnyű, nemegyszer kevésbé igényes programok elárasztotta művészeti napok ellensúlyaként az értékek felmutatásával. A magát régóta ősök házaként aposztrofáló plébánián Taliándörögd múltjáról látható állandó kiállítás, mely – többek között – a keresztény és az egykori helyi zsidó közösség történetéről, hagyományairól is megemlékezik.

Az idén Törökszentmiklós, Sárrét, Rábaköz volt itt a vendég. Egyházi és világi csoportok, közösségek érkeztek a völgy napjaira. Galsi Zoltán helytörténet-kutató Törökszentmiklós históriájáról, a Római Mária-kegyhelyről tartott előadást, zenélt a Vadrózsák Citera Együttes és mindenféle kulináris élvezetekre is volt alkalom, az említett régiók ételeit megkóstolván.

A rábaközi asszonyok szakrális népművészeti értékeiket mutatták be a dörögdi templomban, többek között a höveji oltár- és más templomi csipketerítőiket. Egy ikonfestő alkotásait ünnepélyesen a völgynapok keretében áldotta meg Illés Sándor a monostorapáti és a környező települések plébánosa. A Soproni és a Győr-Mosoni Evangélikus Egyházmegye kézműves alkotótáborát is itt rendezték meg a plébánia udvarán a gyermekeknek.

A művészeti napokon minden délután volt szentmise a taliándörögdi templomban. Augusztus elsején ökumenikus istentiszteletet tartottak, Tubán József csornai evangélikus lelkész és Heiter Róbert Gottfried frissen szentelt premontrei pap, valamint Illés Sándor plébános közös imádságával és a döri kórus közreműködésével. Őket Gottfried atya vezényelte, aki ezt követően bemutatta a prédikáló rend, a premontreiek történetét.

A jezsuiták Párbeszéd háza a 2012-es Hűség címmel megtartott XVI. Faludi Filmszemle díjazott filmjeiből tartott vetítést. Többek között Bartók Andrásné Gyöngyvér alkotása is látható volt, amely Radnótinak a Bori notesze alapján készült.

Vendége volt a völgynek egy újdonsült, kezdő fiatal festő restaurátor, Kiss Virág, akit mentora, Felhősi István restaurátor, festőművész mutatott be a dörögdi templomban. A fiatal restaurátor ismertette diplomamunkáját, egy szerb ortodox hodigitria-típusú ikonábrázolás (Mária a gyermek Jézussal) helyreállítását.

Az érdeklődők megismerkedhettek a zsidó vallás misztikus lelkiségének, a kabbalának történetével, Fekete László zsidó főkántor előadásában, továbbá egy másik program keretében a teremtett világról, a Földről, Isten kertjéről, az élet kertjéről és az Úr teremtő szándékairól hallhattak előadást.

A hagyomány jegyében a záró völgymisét ezúttal is Monostorapátiban celebrálta Illés Sándor. Ezt követően az értelmileg sérült fiatalokból álló Zene Mindenkié Egyesület Parafónia Zenekara adott koncertet a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium vegyeskarával, Fabényi Réka vezényletével. A koncerten a fiatalok Bach, Mozart, Vivaldi, Csajkovszkij speciális átirataiból, valamint régi korok történelmi zenéjéből játszottak részleteket.

A zene mindenkié, mint ahogy a Jóistent is mindenki megtalálhatja, aki keresi – mutatott rá szentbeszédében az atya. Mondhatnánk úgy is, hogy a Jóisten és a zene összetartoznak. Hiszen azoknak a fiataloknak, akiknek kicsit nehezebb az élet, a kapcsolatteremtés Istennel, a zene sokat segít ebben. Megható és felemelő, hogy az egymásra szoruló, egymás terhét is hordozó kis közösség tagjai még ebben a helyzetben is szeretnének megajándékozni másokat a muzsikával, az énekkel – emelte ki Illés Sándor.

Toldi Éva/Magyar Kurír

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »