Több iskola tanévnyitóján vett részt és mutatott be Veni Sancte misét Márfi Gyula veszprémi érsek.

Elsőként, augusztus 28-án a szomszédos szombathelyi egyházmegyéhez tartozó, húszéves évfordulóját ünneplő zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola jubileumi szentmiséjét celebrálta a zalaegerszegi Mária Magdolna plébániatemplomban.

Pénteken Pápán a Szent István vértanúról elnevezett általános iskolában a tanévnyitó szentmise után megáldotta az elkészült új tornatermet.

(bővebben:http://www.papa-ma.hu/cikk_reszletes.php?id=9976&cnws=Felszenteltek_az_uj_tornatermet_a_katolikus_iskolaban )

Az ajkai Szent István királyi Általános Iskola a főegyházmegye legfiatalabb iskolájaként a második tanévét kezdte. (képeink a vasárnap délutáni tanévnyitó ünnepségen készültek)

A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolában pedig hétfő reggel mutatott be Veni Sancte szentmisét a Regina Mundi templomban az iskola lelkiigazgatójával László Dezső plébánossal. Majd együtt imádkoztak Niederhoffer Zoltán református, valamint Isó Zoltán és Isó Dorottya evangélikus lelkészekkel.

Érsek atya beszédeiben az „egész-séges” nevelésre helyezte a hangsúlyt. Hangsúlyozta, hogy az iskolának arra kell törekednie, hogy a növendékek testi és lelki képességeit egyaránt kibontakoztathassa. Ahogyan az általános testnevelés nem korlátozódhat csak a has- vagy lábizmok erősítésére, ugyanúgy a szellemi-lelki képzés sem korlátozódhat csak bizonyos technikai- informatikai adatbevitelre. A gyerekeket nem tekinthetjük számítógépes programoknak, amelyekbe minél több információt kell betáplálni, hanem teljes értékű embereknek kell tekinteni őket. A nevelésnek erősíteni kell a gyermekek akaratát, nemesíteni kell érzelmi világukat, és az intellektuális téren is a teljességre kell törekedni: nemcsak szakismereteket kell nekik átadni, hanem az általános műveltséget és a vallási ismereteket is. A vallási ismeretek átadásának célja az élő hitre való nevelés, a Krisztussal való személyes kapcsolat kialakítása- mondta el az érsek.

Márfi érsek pozitív lépésnek tekinti és az egyoldalú képzés felszámolására való törekvésként értékeli, hogy az állami iskolákban ettől a tanévtől kezdve kötelezően kell választani az erkölcstan valamint a hit- és erkölcstan között.

A Veszprémi Érsekség fenntartásában hét általános iskola működik: Ajka, Pápa és Veszprém két iskolája mellett Várpalotán, Tapolcán és Keszthelyen kezdték meg a tanévet a diákok. Emellett Veszprémben és Pápán is egy-egy óvoda, Veszprémben pedig gimnázium, valamint a Hittudományi Főiskola várja ebben a tanévben is a növendékeket.

[simpleviewer gallery_id=”348″]

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »