Szent Gellért, a katolikus pedagógusok védőszentje ünnepén szentmisével, diákok muzsikálásával, tanári énekkar szolgálatával ünnepeltek a Veszprémi Főegyházmegye katolikus iskoláinak dolgozói a lelkipásztorok közösségében a Szent Mihály székesegyházban. Ez alkalommal adták át az érseki palota dísztermében az idei Szent Gellért- és Szent Imre-díjakat is munkájuk elismeréseként a pedagógusoknak, katolikus iskolai dolgozóknak, lelki igazgatóknak, hitoktatóknak.

Homíliájában a főpásztor tanítóként szólt az egybegyűlt pedagógusokhoz: fontos, hogy komolyan vegyék a Biblia tanításakor az egyes könyvek irodalmi műfaját, s annak fényében értelmezzék azokat. Továbbá, hogy a Szentírás egész tanítását figyelembe véve (a hagyományokkal egyetemben) közvetítsék a diákoknak Isten igéit, segítve ezzel hitbéli növekedésüket.

Elsőként a teremtéstörténetet – amely tanító jellegű ritmikus prózaversnek is tekinthető – állította előtérbe. Ez nem tudományos értekezés, hanem szimbolikus értelmű tanítás, amelyben nem az a lényeges, hogy hány nap alatt teremtette Isten a világot, hanem az, hogy mindent Isten teremtett és jónak teremtett. Majd a Jónás könyvét emelte ki, amelyet ha úgy olvasnánk, mint egy történelmi munkát, fennakadhatnánk azon, hogy valaki három napig élhet egy hal gyomrában. E könyv a csúcsa az ószövetségi szentírásnak, hiszen Isten ebben irgalmáról tesz tanúbizonyságot, arról, hogy ő a ninivei bűnös népet is szereti, megmentésüket fontosnak tartja. Végül a Biblia helyes olvasására, értelmezésére vonatkozóan rámutatott: sokan vannak ma tévtanítók, szektások, akik kiragadnak egy-egy részletet a Szentírásból, s azt általános érvényűen adják elő, gyakran megtévesztve ezzel sokakat. Kétségtelen, hogy vannak az ószövetségi Bibliában olyan kitételek, amelyek nem egyeznek a végső igazsággal, de ezen nem kell megbotránkozni, hiszen az ószövetségi időkben a zsidóság még pogány, sok istenhitben élő népek tengerében élt, s még a régi politeista gondolkodás is nyomokban megmaradt gondolkodásában, mutatott rá az érsek. De ezek a részletek nem tekinthetők a végső igazság cáfolatának.

A szentmise után a veszprémi Szilágyi Keresztény Általános Iskola  tanárainak kórusa és az iskola diák csengettyűs együttesének műsora színesítette muzsikájával az ünnepséget. Az érseki palotában pedig Mail József érseki gazdasági helynök helyzetjelentést adott a főegyházmegye katolikus iskoláinak idei létszámadatairól, programjairól, épület-felújításairól, új épületeiről, s átadták ünnepélyesen a Szent Gellért-díjak arany és ezüst fokozatait és a Szent Imre-díjat a katolikus tanintézmények dolgozóinak. Arany fokozatban részesült Földi István, a tapolcai iskola lelki igazgatója, Mészáros Józsefné gazdasági vezető a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános Iskolából és Gyöngyösi Ildikó veszprémi óvodavezető-helyettes, Hermann Istvánné pápai tanítónő, Csíkos Zoltánné zalaszentmihályi hitoktató. Ezüst fokozatban részesültek: Fazekas Ferencné veszprémi óvodai konyhai dolgozó, Wölfinger Istvánné pápai iskolai technikai dolgozó, Scheibelhoffer Józsefné pápai óvodai dajka, Szabó Ferencné keszthelyi tanítónő, Mózs Krisztián keszthelyi hitoktató és tanár, Felker Mária Jácinta és Megyesiné Plavecz Veronika várpalotai iskolai technikai dolgozók, Nagy Ildikó várpalotai iskolai tanár és kórusvezető, Gáspár Anikó várpalotai tanítónő, a veszprémi Padányi iskolából Gáldonyi Katalin iskolatitkár, Sebő József gyakorló iskolai koordinátor, Takáts Erika és Kovács Gyöngyi középiskolai tanárok, Winerowicz-Papp Renáta szaktanár, Zeitler Gusztáv középiskolai tanár cserkészcsapat parancsnok, a veszprémi Szilágyi iskolából Schoffhauzerné Bakonyi Ilona tanár, Kissné Cservenyák Judit hittanár, Hessz Béláné veszprémi technikai dolgozó (Davidikum kollégium), Reitter István ajkai hitoktató.

Szent Imre-díjat kaptak nevelőmunkájukért  Kovács Mihály szentgáli esperes-plébános, egyházmegyei ifjúsági referens,  Nagy József sümegi főesperes-kanonok, a katolikus ifjúsági találkozók gazdája, Zeitler Gusztáv  veszprémi  középiskolai tanár (Padányi iskola), cserkészcsapat-parancsnok, Fekete Gyöngyi veszprémi családpasztorációs irodavezető, Vajda Gábor veszprémi ifjúsági irodavezető, cserkészcsapat-parancsnok.

 Toldi Éva

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »