Alkonyodott. A mécsesek, gyertyák imbolygó fénye mutatta az utat a zalaszentiváni sírkerthez. Mindenszentek ünnepén több százan gyülekeztek a megboldogultak lakhelyében lévő ravatalozó előterében. No, most nem szomorkodva álltak az emberek, hanem hogy együtt örüljenek: megújult a temető, régi vágya teljesült a községben élőknek. Urnafalat, és világítást avattak e jeles ünnepen.

Dormán Miklós polgármester avatóbeszédében elmondta, az elmúlt években többen felkeresték hivatalában, mondván a zalaszentiváni sírkertből hiányzik valami. Hiányzik egy olyan építmény, ahová a hozzátartozók szeretteik hamvait méltó környezetben helyezhetik el, vagy is egy urnafal-temető. A község – többek közt Dormánné Péter Márta hathatós segítségének köszönhetően – önkormányzata sikeresen pályázott; a Darányi Ignác terv keretében az Európai Unió és Magyarország Kormánya e feladat megvalósításához 11.654.930,- forintnyi támogatást nyújtott. Mint látható, a ravatalozó előtere megújult, a temető egyik bejárata akadálymentesítve, a vízcsap környéke térkövezve lett. A temető baloldalában kettő urnafal lett kialakítva: egy nyolcszögletű 32 urnahelyes, és egy piramis alakú, 16 urnahelyes fal épült fel.

A polgármester úr szólt a temető közbiztonságáról is. Mint mondta, sajnos az elmúlt pár hónapban igen sok kegyeletsértés történt a sírkertben, a sírokról virágok, dísztárgyak tűntek el. A bűncselekmények megelőzése céljából a temetőben négy darab kamera lett felszerelve, prevenciós jelleggel.

Gondot jelentett a temető közvilágítása is. Az önkormányzat ezúttal is megújuló energiaforrást választott, négy darab ledizzós napelemes-kandeláber biztosítja a biztonságos közlekedést napnyugta után a zalaszentiváni temetőben.

Sömenek István érseki tanácsos szentelés a csend birodalmában nyugvó emberek emlékét idézve kérte a Jó Isten áldását az élők munkájára, majd felszentelte a zalaszentiváni holtak kertjében felépített két urnafalat.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »