Mondd újra…

2014.02.17., Hírek rovat

Zenés irodalmi összeállítással emlékeztek meg a házasság ünnepéről a Veszprémi Főegyházmegye katolikus házaspárjai február 15-én Veszprémben a Gizella Hotelben a családpasztoráció munkatársainak szervezésében.

Nagy öröm, hogy vannak ma már családos lelki napok, hogy igazi ünnep az anyák napja és hogy már pár éve ezen jeles napok sorába bekapcsolódik a házasság napja, sőt a házasság hete is, mondta bevezető gondolatként Márfi Gyula érsek. Elismerően méltatta, hogy Alaptörvényünkbe is belekerülhetett a család fogalmának, fontosságának hagyományos megfogalmazása: „A család a társadalom alapsejtje, amely arra a házasságra épül, amely egy férfi és egy nő önként vállalt életszövetsége”. Az Egyházi Törvénykönyv is hasonlóképpen határozza meg a házasságot: egy férfi és egy nő életre szóló szövetsége, amely a házasfelek javára, valamint gyermekek nemzésére és nevelésére irányul. Hozzátéve: e kapcsolatot Jézus a szentség rangjára emelte. A házasság a legszorosabb kapcsolat ember és ember között, emelte ki a főpásztor. A házasságban, amint a Biblia is mondja: a férfi és a nő egy testté lesznek. Manapság számos olyan szélsőséges nézet van terjedőben, mely szerint a házasság fölött eljárt az idő, illetve, hogy az egyén szabadsága jegyében eldöntheti, hogy házasságban, vagy laza élettársi kapcsolatban, netán azonos neműekkel folytatott szexuális kapcsolatban akarja életét élni, mivel ezek egyenértékű kapcsolatok, alternatívái csupán egymásnak, mondta az érsek. Pedig ez nem igaz, ezek mind hamis, hazug következtetések, mutatott rá. Nincs egyenértékűség a házasság és az emlegetett kapcsolati formák között. Hamis elvárás az is, hogy a másság tisztelete jegyében ezeket a „más” kapcsolati formákat is tisztelnie kell mindenkinek. Ki kell mondani: Csakis a jó másságot lehet tisztelni, mutatott rá az érsek. A keresztény házasságban a feleket a holtig tartó hűség és szeretet köti össze, s a gyermekek felneveléséért szeretetben vállalt felelősség.

Az zenés irodalmi est főszereplői maguk a házaspárok voltak, akik vallomásértékű énekes-verses előadásaikkal tettek tanúbizonyságot kapcsolatuk őszinteségéről, igaz és boldog voltáról. Bevezetőként a keresztény zenészekből álló veszprémi Parentes együttes műsora köszöntötte a szép számban egybegyűlt házaspárokat. Előadásukban az Emmanuel Közösség, Sasvári-Szabó András, Sillye Jenő szerzeményeiből játszottak gitáros dallamokat az ünnephez kötődően, majd Gerstmár Ferenc és Gerstmárné Takács Beatrix egy szimbolikus témájú félig gyermek-, félig felnőtt mesével örvendeztették meg a hallgatóságot.

Márta Attila és Mártáné Simon Emese műsorában József Attila, Garai Gábor szerelmes versei mellett angol költők (Edmund Spenser, William Wordsworth, R. Burns) megzenésített költeményei is szót kaptak, közte Az est címadó költeménye, Elizabeth Barrett-Browning Mondd újra című lírai vallomása („Mondd újra s újra mondd/ és újra mondd, hogy szeretsz!…). A zenés irodalmi programot Berzevici Zoltán dalszerző, gitáros énekes és felesége közös produkciója zárta, melyben Ady Endre, Ratkó József, Ladányi Mihály, valamint emlékezetes Jacques Prevert-, W. Blake-versek is megszólaltak és részletek hangzottak el P. B. Shelley A szerelem filozófiája című művéből.

Az zenés irodalmi est zárásaként  Radnóti Miklós feleségének Gyarmati Fanninak halála alkalmából Gerstmár Ferenc felolvasta a költő Két karodban című emlékezetes szerelmes versét. Az ünnepi együttlétet bensőséges, fehér asztal melletti szeretetvendégség zárta.

Toldi Éva

[simpleviewer gallery_id=”477″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »