Elindult a veszprémi Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény honlapja a gizellagyujtemeny.hu internetcímen. Színes tartalommal, vonzó küllemmel, reprezentatív 19 elemes vetített képes sliderrel köszönti virtuális látogatóit a nyitólapon, ahol a Veszprémi Érsekség fenntartásában és a Gyűjtemény igazgatása alatt álló műemléképületek művészettörténeti értékeiről készült reprezentatív felvételek követik egymást, hangulati, történeti, művészeti bepillantást adva a Főegyházmegye gazdag múltjába.

Az Interword Kft. programozói Bodogán Iván ügyvezető igazgató vezetésével logikus struktúrával kiépített felhasználó- és keresőbarát honlap-portált készítettek, ahonnan a felső vezetősávból egy-két kattintással megnyithatók az intézmény ötvös-, textil-, szobor-, metszet-, szakrális kép-, ortodox-, közel-keleti és kelet-ázsiai-, üveg-, porcelán-, érem-, kerámia-gyűjteményei (mindegyikről hiteles leírások tájékoztatnak, és az ismertetőket fotóillusztrációk kísérik). S megnyithatók egy-egy digitális füllel a Gyűjteményhez kapcsolódó, igazgatása alá tartozó műemléki épületek (Szent György- és Gizella-kápolna, Szent Imre Piarista és Helyőrségi templom, Érseki Palota), valamint az Érsekség lelki központja, a Szent Mihály-székesegyház leírásai. A Palota és a templomok is állandó és időszaki kiállításoknak adnak otthont, illetve alkalmi előadások, koncertek helyszínéül szolgálnak. Az egyes múzeumi egységek nyitva tartásáról, a belépődíjakról egy külön látogatói fül megnyitásával tájékozódhatnak az érdeklődők.

Az Érseki Palota digitális tartományában található a honlap egyik legértékesebb tartománya, amely tájékoztat a veszprémi püspökök királyné-koronázási jogának eredetéről, történetéről, majd egy lenyitható fül segítségével megtekintheti a virtuális látogató a veszprémi főpásztorok (püspökök, koronázó püspökök, apostoli kormányzók) arcképcsarnokát – egy szűrőprogram révén szolgálati idejük alapján kronológiailag növekvő vagy csökkenő sorrendben, illetve név szerinti betűrendes válogatásban is. A koronázó püspökök mellett szerepelnek az általuk megkoronázott királynék portréi, s a katalógus bármely személyére kattintva lehívható az illető részletes curriculum vitae-je is. Így, mind a tájékozódó érdeklődők, mind a tudományos igénnyel kutatók munkáját is segítheti ez a virtuális adatbázis.

A honlapon használt funkciókat az Interword Kft. egy közös logikai szisztéma szerint építette fel, így a látogató bármely témaoldalon jár, jól tud tájékozódni, keresni, lépkedni az adatbázisban.

A slider alatti három rovatban (Kiállítások – Programok – Hírek) a korábbi és az új évadban tervezett kiállításokról olvashat a látogató ismertetőket, előzeteseket, valamint a tárlatokhoz kapcsolódó és a Szakrális Művészetek Hete keretében tervezett és zajlott kísérőprogramokról, előadásokról, könyvbemutatókról, koncertekről. A harmadik sávban a Hírek rovatban a legfrissebb országos és Kárpát-medencei kitekintésű múzeumi és művészeti eseményekről tájékozódhat az érdeklődő, s itt nyílik lehetőség arra is, hogy a vezető hírek között a szerkesztőség bemutasson társgyűjteményeket, múzeumokat.

A Kiállítások rovatban jelenleg a tavalyi esztendő jeles tárlatairól olvashatunk: Erzsébet és Zita királyné emlékezete (Érseki Palota), Oravka – Magyar szentek temploma (Mudrák Attila fotókiállítása), Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben (tematikus tárlat), Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak, Francia, itáliai és osztrák miseruhák, Szoborfohászok – szoborgondolatok (M. Nagy József faszobrász jubileumi tárlata), Molnár C. Pál festőművész és Muzsinszki Nagy Endre festőművész emlékkiállítása. A Programok rovat a tárlatokhoz, egyházi eseményekhez kapcsolódó előadásokról, koncertekről ad hírt: Oborni Teréz előadása Bethlen Gáborról, Udvarhelyi Nándor előadása Magyar szentek Dél-Lengyelországban címmel, Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság (kilenc részes kísérő ismeretterjesztő előadássorozat a kiállításhoz), a Légierő Zenekar koncertjei, Toldi Éva irodalmi előadása Jékely Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából, könyvbemutató és koncert Szent László király tiszteletére, Kolba Judit előadása a reformáció liturgikus tárgyairól.

A Kiállítások és Programok rovat méltóképpen szemlélteti, milyen színvonalas, értékteremtő és értékmegőrző tevékenységet végzett és végez a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény Veszprémben.

A Hírek rovatban bemutatja a portál a Kislődi Rőthy Mihály Egyházi Gyűjteményt, Udvarhelyi Nándor Oravka (Kisárva) Magyar szentek temploma című kötetét, az idei Márton Áron-jubileumi év kolozsvári és csíkszentdomokosi ünnepi rendezvényeit, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeumot, valamint hírt ad Szelényi Károly fotóművész közelgő esztergomi tárlatáról, s arról a fontos eredményről, hogy 2011-ben és 2012-ben a Gyűjtemény restauráltatta a tulajdonában lévő 17-18-19. századi orosz, szerb és román ikonjait. Az ikongyűjtemény teljes körű bemutatására tavaly került sor az „Ikonok és ortodox liturgikus tárgyak” című kiállításon.

A honlapot gazdag fotógaléria egészíti ki, valamint a társ- és partnerintézmények, a támogatói kör listája, elérhetőségei.

A Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény minden kedves olvasójának, látogatójának jó böngészést, képi és lelki töltekezést kíván!

Toldi Éva

[simpleviewer gallery_id=”482″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »