Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt, a húsvétra felkészítő negyvennapos böjt.

A Szent Mihály Bazilikában nagyböjt első vasárnapján Márfi Gyula érsek celebrált szentmisét.

A szentmisén megemlékezett elődeiről Mindszenty Józsefről és Tóth Tihamérről a Veszprémi Egyházmegye egykori püspökeiről. Mindkettőjüket március 3-án nevezték ki Veszprémi Egyházmegye főpásztorává. Mindszenty Józsefet 70 éve, 1944. március 3-án, míg Tóth Tihamért 1939. március 3-án.

Homíliájában egykori elődjeihez köthető személyes élményeiről beszélt. Tóth Tihamér püspök, híres rádiós szónok, egyetemi tanár és író kapcsán megemlítette, hogy egyszer Párizsban találkozott egy argentin pappal, akinek Magyarország Tóth Tihamért jutatta eszébe. Az argentinok még olvassák az ő könyveit.  Ezzel szemben mi már rég félretettük ezeket a könyveket mondván, hogy idejétmúltak. Attól, hogy van benne olyan rész, ami orvosilag nem helytálló az még nem jelenti azt, hogy a mondanivalója is idejétmúlt. Tóth Tihamér könyveiben a tiszta férfiúság eszmei mondanivalója nagyon is aktuális. Nem véletlen az sem, hogy az argentinok sokkal vallásosabbak is, mint mi és nem véletlen, hogy Argentínából származik a pápa is. – hangsúlyozta.

Mindszenty Józseffel kapcsolatban emlékezett az 1999. októberében Rómában megrendezett európai püspökök rendkívüli szinódusára. A gyűlés során mutatkozott be dr. Márfi Gyula veszprémi érsekként II. János Pál pápának, aki kapásból rávágta, hogy Ő Mindszenty utóda. A Szentatya azt is tudta Mindszentyről, hogy veszprémi püspök volt mielőtt esztergomi érsekké nevezték ki.

A Főpásztor elődeire emlékezve megjegyezte, hogy mikor elhalad portréjuk előtt az Erzsébet-szalonban Benjámin László sorai jutnak eszébe Emléknél többek ők című verséből:

„…Figyelmes tekintetük követ a halál árkain túlról is,

szemükkel nézem dolgaimat, velük mérem magam

s velük a változó világot. Emléknél többek ők…”

A szentmise a hamvazkodás szertartásával zárult.

Hamvazószerda abból az őskeresztény szokásból merít, amikor a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ma is őrzik ennek emlékét és a hagyomány szerint az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából keresztet rajzolnak a papok a hívek homlokára, miközben az elmúlásra és megtisztulásra hívják fel figyelmünket: „Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”

Márfi Gyula érsek homíliája meghallgatható az alábbi linken.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »