Terveket körvonalaztak a tapolcai egyházi objektumok felújításáról. A Veszprémi Érseki Hivatalban történt megbeszélésen részt vett dr. Márfi Gyula érsek; dr. Mail József gazdasági helynök; Rajmon Viktor építész; Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke; Császár László, Tapolca Város polgármestere; Papp Zoltán Tapolca Város főépítésze; Szakács Péter plébános Tapolca.

A komplex közösség tér kialakításának ötletét  a Néri Szent Fülöp által szervezett oratóriumok inspirálták. A projekt során a Tapolcai Római Katolikus Plébánia területén egy kedvelt lelkiségi találkozó helyet szeretnének kialakítani a város és környéke lakóinak.

Időrendben az elsőnek az ún. ifjúsági házban lelkészlakásokat fognak kialakítani, majd a Legényegylet volt épületében hoznak létre közösségi programok (színdarabok, hangversenyek, iskolai, óvodai ünnepségek stb.) rendezésére alkalmas helyiséget. Ezután kerül sor a plébániaépület felújítására és zarándokszállások létrehozására is.

A projekt célja, hogy az infrastrukturális fejlesztések által Tapolca és környéke lakóinak hitéletének élénkítése által összetartó közösséget építsenek. Közösségi terek kialakításával a régió lakosságát, civil szervezeteit bevonják a megvalósítandó programokba.

Az “Oratórium” projekt törekszik a plébánia és a város fejlesztési koncepciójának kölcsönös összehangolására is. Sajátosan kapcsolódna a város korábbi projektjeinek megvalósítása során felújításra került szomszédos ingatlanokhoz: többek között a közeli P+R parkoló használatához zarándokbuszok részére, tematikus kapcsolódás kialakítása lenne lehetséges a felújított Tópart és környékbeli intézmények városi rendezvényeihez. Karakterisztikus kapcsolódás lehetséges a régió turisztikai fejlesztési irányvonalaihoz: kerékpáros, gyalogos programok szervezése a zarándokszállásra érkezőknek, a környékbeli szőlőhegyi kápolnák látogatása bórkóstolóval, kikapcsolódás a felújításra kerülő strandfürdőben.

     

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »