A Balaton-felvidék egyik legszebb helyén, a Szent György-hegy oldalában álló barokk kápolna 1760 körül épült a Tóti-Lengyel család jóvoltából. Csodával határos módon a kápolna és barokk berendezése átvészelte a történelem viharait és ma is teljes egészében érintetlen állapotban tükrözi mesterei műgondját és szakértelmét.

Az idő vasfoga azonban kikezdte a kápolna berendezését, amely teljes egészében fából készült. A restaurálás gondolata és szükségessége már a 90-es években, felmerült, de nagyobb lendületet csak az ezredforduló után vett. Az első állapotfelméréseket és terveket Kovács Károly plébános atya felkérésére készítették 2002-ben és 2006-ban. Végül a tényleges indulás az Örökségvédelmi Hivatal engedélye után 2011-ben kezdődött, amikor a szakemberek először végeztek kutató-feltárásokat a berendezési tárgyakon.  Ekkor derül fény arra, hogy az eredeti festés jóval kvalitásosabb, mint a most látható.

2013-ban az Emberi Erőforrás Minisztériuma által kiírt pályázat adott újabb lendületet, ebből kezdődhetett meg a kápolna karzatának restaurálása. Először a konzerválási munkálatokat végezték el a szakemberek Pák András és Szalay György faszobrász restaurátor művészek, majd az átfestések eltávolítása után feltárult a csodálatos barokk-rokokó színvilág. A pályázat nyújtotta anyagi lehetőségek egyelőre ezeket a munkálatokat tették lehetővé. Az egyházközség önerőből és nagylelkű adományokból igyekszik megvalósítani a karzat teljes esztétikai helyreállítását, hogy e kiváló művészi alkotás újra teljes pompájában hirdethesse Isten dicsőségét – és az építők hitét, – mondta el Cséry Gergő plébános.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »