A friss kenyér-, és a sült hús illata fogadta a szemerkélő esőben Alsónemesapáti központjába érkezőket. Ezen a borongós szombat délután avatták-, és szentelték meg a község legújabb ékességét: a téglából vetett kemencét.

Fábiánné Simon Klára, az alsónemesapáti Harangláb Egyesület elnöke avatóbeszédében elmondta, a kemence a család központja-, a család lelke volt. Mint mondta a sutban az öregek mellett a gyerekeknek is jutott hely; a kemence összekapcsolja a múltat a jelennel. E kemence megépítése is azt a célt szolgálja, hogy a község lelke legyen, hisz’ sokan bábáskodtak e munka mellett.

Ezt követően Sömenek István, a község lelkipásztora elevenítette fel a régmúlt kenyérsütés emlékét, és szólt az édesanyák szerepéről, akik sütötték a mindennapi kenyeret; majd kérte Isten áldását mindazokra, akik majdan rőzsével befűtik a kemencét, és életet lehelnek nem csak az emberi testekben, de lelkekben is.

A nemzetiszín-szalagot Jagasics Dezső, az építést kivitelező cég vezetője és Balaton Józsefné polgármester vágta át.

Az ünneplők a kultúrházba vonultak, ahol az ApátiCitera Szakkör műsora után a szervezők szeretetlakomával fogadták a megjelenteket.

H.L.

[simpleviewer gallery_id=”533″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »