Húsvét vasárnapján igazi, nem várt meglepetésben és felejthetetlen lelki élményben részesülhettek a szentmisén a nagykapornaki hívek. Major István  plébános a szentmise elején emlékeztette az egybegyűlteket, hogy nemcsak Krisztus feltámadását ünneplik e napon, hanem a Szentséges Üdvözítőről elnevezett Apátság fennállásának 800. évfordulóját is,s ezen alkalomból Egyházunk legfőbb lelki pásztora, Ferenc pápa apostoli áldását küldi a templom lelkipásztorainak és híveinek.

A plébános atya múltidéző szentbeszédében csodálatos és lenyűgöző szavakkal beszélt a bencés szerzetesek áldásos és buzgó tevékenységéről, akik 400 éven keresztül az „Ora et labora”jelmondatuk szellemében végezték hitvalló, tanúságtevő és üdvösségre nevelő lelkipásztori és tanítói munkájukat. István atya hangsúlyozta, hogy a bencés atyák a tehetségesebb gyermekeket hittudományra, kódexmásolásra, oklevelek kiállítására, festészetre, szobrászatra, építészeti és zenei ismeretekre is tanították. A környék földművesei a magasabb szintű földművelési, állattenyésztési ismereteket sajátíthatták el tőlük. A bencés szerzeteseknek köszönhető, hogy Kapornak a középkorban mezővárossá, hiteleshellyé, megyeszékhellyé lett.

A zsúfolásig megtelt templomban István atya méltatta az egyházmegyés apátok, majd a jezsuita atyák munkáját, akik a török pusztítás után építették újjá immár barokk stílusban az elpusztult román templomot, s tevékenykedtek az Isteni Megváltóról Elnevezett Szerzetes Nővérekkel együtt mintegy 100  ill. 65 évig (Nagy)Kapornakon.

A jeles napon a szentmise végeztével köszöntötte a plébános atya Horváth Boldizsárnét, aki 60 éve kántorizál; Németh Józsefet, aki 30 éve egyházközségi tag és Bakony Ágnes Máriát, aki 25 éve adminisztrátor és pályázatai által milliókat nyert és fordított templomok, imaházak felújítására. A köszöntés mellett átnyújtotta a három ünnepeltnek áldásos munkájuk elismeréseként Ferenc pápa apostoli áldását.

Útravalóul azt kérte István atya, legyünk mindnyájan tanúságtevő, Krisztust valló és hirdető keresztények.

Bereczné Takács Judit

[simpleviewer gallery_id=”534″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »