A Cursillo Országos Ultreya programját idén május 17-én, Veszprémben rendezték meg. A Bazilikában dr. Márfi Gyula érsek főcelebrálásával szentmisével kezdődött a találkozó, melyen részt vett dr. Székely János püspök a mozgalom lelki vezetője is.

Dr. Márfi Gyula érsek homíliájában János evangéliumából idézett: Aki engem látott, az Atyát látta. Higgyetek nekem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem (Jn 14, 9-11). Az elhangzott szentírási szakasz kapcsán elmondta, hogy számunkra ezek a szavak most természetesek, de ha beleképzeljük magunkat Fülöp és az apostolok helyébe, akkor azt kell mondanunk, hogy ezek a szavak hihetetlennek tűntek. A zsidók csak egy Istenben, Jahvéban hittek. Jézus pedig azt mondja magáról: Én és az Atya egy vagyunk (Jn 10, 30). Jézus tanítása a korabeli hallgatóság számára elfogadhatatlannak tűnhetett. Jézus azt tanítja: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért (Mt 5,44); Áldjátok azokat, akik üldöznek titeket, áldjátok és ne átkozzátok! (Róm 12,14). A Közel-Keleten akkor is és ma is a bosszúállás, az nem számított bűnnek, hanem kötelesség volt. Elfogadni azt a tanítást, hogy szeressétek ellenségeiteket az teljesen hihetetlen volt.

Mivel magyarázhatjuk, hogy annak ellenére, amit Jézus mondott Szent Pál szavai szerint: a zsidóknak botrány, a pogányoknak pedig oktalanság (1Kor 1,23) mégis ma itt vagyunk keresztények ennyien? Hogyan tudjuk megmagyarázni, hogy Jézus mégis él, hogy valóban benne Istent tisztelhetjük és a világ Megváltóját? – tette a fel a kérdéseket. Azzal, hogy feltámadt a halálból. Az első keresztények valóban találkoztak a Feltámadottal és személyes tanúságtételükkel hirdették hitüket. Érsek atya végül hangsúlyozta, hogy nekünk is ez a feladatunk, tanúságot tenni a hitünkről, szavainkkal és személyes életpéldánkkal, ez mindannyiunk kötelessége. Mindannyian tudunk egy kicsit próféták lenni, kötelességünk embertársainkat buzdítani, figyelmeztetni és vigasztalni.

Délután kiscsoportos beszélgetésekkel, tanúságtételekkel és beszámolókkal folytatódott a program. A záró áldás után lehetőség volt a az Érseki Palota, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Szaléziánum megtekintésére.

[simpleviewer gallery_id=”544″]
 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »