Tapolcán  a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola adott otthont a tapolcai és a sümegi esperesi kerület hitoktatói számára rendezett továbbképzésnek  november 22-én, szombaton. A napirendi pontok természetesen ugyanazok voltak, mint előző két kerületi alkalmon.

A közös együttlétre énekléssel és imádsággal hangolódtak rá a diákokká avanzsált hitoktatók.

Kezdésként Horváth Marietta röviden vázolta a kateketikai kongresszus témáit. Ötleteket mutatva az adventi készülődéshez.

Antal Ilona a konzultációs iroda vezetője linkajánlókat mutatott, mely oldalaknak a használata megkönnyítheti a hittanórára való készülést illetve az órák megtartását. Kiemelte, hogy az egyházmegye honlapján található hit és erkölcstan oldal, az oktatással kapcsolatosan is tartalmaz fontos és hasznos ismeretanyagot, ezért ajánlatos heti rendszerességgel nyomon követni frissülését. Elmondta, hogy Marosi Szilvi jóvoltából elindult egy dropbox oldal, ami nagy segítséget tud nyújtani a kötelező Hit és erkölcstan órák megtartásához a feltöltött segédanyagokon keresztül, melyek évfolyamonként vannak elmentve.

Ezek után szóba került az idén első alkalommal megszervezésre kerülő Gyertyaláng születik – Ki mit tud? hittanosaink számára. Ugyan az indulás nem kötelező, de izgalmasnak ígérkezik a plébániai előválogatók és a három középdöntő után megrendezendő Tapolcai döntő 2015 június első szombatján. Ne feledjük: a nevezési határidő március 28!

A két esperesi kerület hitoktatói ezt követően beszámoltak az eddigi tapasztalataikról. Megállapítható, hogy az iskolák partnerként álltak hozzá a hit és erkölcstan órák megtartásához. Ezek az órák egy időben vannak az un. etika órákkal. Vannak még ugyan összevont csoportok, de az irány megfelelőnek tűnik.

Közös munkánk során megállapítottuk, hogy elsőáldozáshoz nem lehet elegendő a kötelező hittanórákon való részvétel, mert azokat látogathatják azok a gyermekek is, akik szentmisére nem kívánnak még járni, de érdeklődőek a katolikus egyház erkölcstanítása iránt. Javasoltuk, hogy a szentségvételéhez fakultatív órákon való részvétel is társuljon, ezek az órák segíthetnek abban, hogy az egyházközséghez is hozzákapcsolódhassanak a hittanulók.

Kiemeltük, hogy az elsőosztályosokkal való foglalkozás közben fontos, hogy a gyermekek megkedveljék a hittant, és érezzék: jó Jézus követőjének lenni.

Általánosságban elmondható, hogy az előző évekhez képest a két kerületben (Sümeg-Tapolca) növekedett a hittanosok száma. Ez igazán örömteli, és mutatja, hogy hitoktatóink felkészültek és örömmel végzik feladatukat. Krisztus szeretetét viszik a gyermekek közé.

Szó volt még a hittanosok értékeléséről. Milyen formában történjen, szövegesen vagy érdemjeggyel – a korosztálynak megfelelően. Az értékeléshez Ica nénitől ajánlásokat is kaptunk.

Az utolsó háromnegyed órában elkészítettük a 2. osztályos füzetképet. A matricázás jó ötletnek tűnik, a hozzá kapcsolt gondolatok pedig megmaradhatnak az emlékezetben.

Az együttlét tartalmas és erőt adó volt a minden napokhoz, így új lendülettel tudunk majd belevágni az adventi és a karácsonyi készületekbe.

Köszönet Horváth Mariettának a tapolcai kerület koordinátorának, hogy helyben lakó társait összefogva, igazi finomságokat varázsoltak elénk a szünetre, hogy a lélek mellett a testnek is megadhassuk a táplálékot.

Reitter István sümegi kerületi koordinátor

Fotó: Horváth Marietta tapolcai kerületi koordinátor

[simpleviewer gallery_id=”714″]

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »