Gyermekzsongástól volt hangos az elmúlt hétvégén a Tapolcai Római Katolikus Plébánia, ahol kettőszáz fő részvételével zajlott a hagyományos Adventi családos lelki nap Szakács Péter plébános, az egyházmegye családreferens papja és a Veszprémi Érsekség Családpasztorációs Munkacsoportja szervezésében. A 2014. novemberi 29-i rendezvény már a karácsony ünnepére való ráhangolódás jegyében telt. Jelmondata: „Uram, mit kívánsz, hogy cselekedjem?”, s ennek szellemében a rendezvény ideje alatt játék- és könyvgyűjtést tartottak. A sok száz adomány a plébánia, a tapolcai óvodák, valamint a Családsegítő –és Gyermekjóléti Szolgálat együttes segítségével fog eljutni a rászoruló családok gyermekeihez még karácsony előtt.

 A Munkacsoport évente több alkalommal szervez családos programot az egyházmegye településein; az idei évben az adventi lelki napnak Tapolca adott otthont. Mindezen rendezvények célja a családos közösségek megerősítése és támogatása, de emellett a helyi plébánia számára kiemelt jelentőséggel bír, hogy a családok is minél aktívabban bekapcsolódjanak az egyházközség életébe. Markáns közösségteremtő folyamat zajlik a plébánián: rendszeres előadásokat tartanak, közösségek alakulnak, gyászfeldolgozó csoport van formálódóban, s történik mindez a város polgárai felé nyitottan, ahogy tapasztalhattuk a hagyományteremtő szándékkal megrendezett októberi pisztrángsütő versenyen is.

 A családos nap is páratlan összefogással valósult meg, hiszen a Családpasztorációs Munkacsoport mellett számos más helyi közösség is bekapcsolódott a szervezésbe: a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat és a Reményforrás Egyesület mellett a tapolcai Batsányi János Gimnázium önkéntes diákjai és a plébánia önkéntesei is aktívan közreműködtek az eseményben.

 Az Adventi családi lelki nap délután 3 órakor közös énekléssel vette kezdetét a templomban Dr. Csernai Balázs atya és zenész barátainak vezetésével. Ezt követően Szakács Péter atya a gyermekekkel folyatott beszélgetésében szép ívet rajzolt előttünk a Szent Erzsébet-napi kenyérosztástól a mostani adománygyűjtésig. A szamár igaza című tanmesével pedig kitűnő alapot teremtett ahhoz, hogy az ajándékozás és a várakozás öröméről és annak másokkal történő megosztásáról beszélgessenek.  Ezután 16 órától a plébánia épületében családos játékokkal, adventi ajtódísz és mécses készítésével folytatódott a program. A plébánia úgy várta az egyházmegye számos pontjáról érkezőket, mint egy igazi nagycsalád a távolban élő gyermekeit: meghitten, szeretettel, ünneplőbe öltözve. Az egész este is úgy telt, mint egy bensőséges családi ünnep: míg a gyermekek a kisszobában játszottak, a szülők és nagyszülők a nappaliban társalogtak terített asztal mellett. Az időközben elkészült mécsesekkel aztán 18 órakor felvonulást tartottak a Malomtó körül, ahonnan a templomba vitte és az adventi gyertya köré helyezte ki-ki a maga fényét. A nap záró pontjaként tartott szentmisében Szakács Péter atya ismét emlékeztetett bennünket arra, hogy a növekvő decemberi sötétséggel szemben az adventi gyertyák száma is egyre több. Erre a kegyelmi várakozásra és lelki megújulásra kaptunk mindnyájan meghívást.

Hargitai Andrea

[simpleviewer gallery_id=”715″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »