Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi, és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tartott előadást március 6-án, pénteken a Szent Mihály Bazilikában. Az előadás előtt Nagy Károly apátkanonok köszöntötte a jelenlevőket és elmondta, hogy a Szent Mihály Főplébánián a Megszentelt élet évének keretében előadássorozatot szerveztek. Minden hónapban más és más szerzetesrendet kért fel, hogy mutassa be rendjét, annak küldetését és szellemiségét. Ennek a sorozatnak az első alkalmán Reisz Pál ferences szerzetes tartott előadást. A másodikra Soltész Miklós államtitkárt kérte fel, mert mint Károly atya elmondta, fontosnak érzi, hogy világi oldalról is ismerjük meg a szerzetesrendeket egy olyan ember tolmácsolásában, aki az egyházat ismeri.

Soltész Miklós a szerzetesrendek értékeiről beszélt. Előadásban arra kereste a választ, hogy a Megszentelt élet éve hogyan hat ránk, illetve, hogy hogyan kellene, hogy hasson a mi mindennapi életünkre. Ennek kapcsán beszélt a médiában és a filmekben megjelenő szerzetes-ábrázolásokról, amelyek nagyon sokszor a megszentelt életet élőket szigorú arccal, magába roskadva jelenítik meg. Ellentétben a szerzetesek igazi, valódi értéket teremtő világával. Felidézte egykori budapesti piarista diákéveit, amikor a szerzetesek foglalkoztak nevelésükkel, oktatásukkal. Hangsúlyozta, hogy a szerzetesrendek jelenléte igazolja, hogy az Istenhez vezető utak nagyon sokfélék lehetnek. Kiemelte, hogy mindannyiunknak felelőssége és feladata a szerzetesi és papi hivatásokért imádkozni.

Az előadás után Márfi Gyula érsek osztatta meg néhány szerzetesekkel kapcsolatos élményét, valamint ismertette a veszprémi főegyházmegyében működő szerzetesrendeket és áldást adott a jelenlévőkre.

[simpleviewer gallery_id=”800″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »