Húsvét negyedik vasárnapja Jó Pásztor vasárnapja. Idén először Balatonfüreden is vendégül láthattunk egy kispapot a veszprémi szemináriumból.
Szabó Zoltán harmad évfolyamos kispap érkezett hozzánk, aki egész napját nálunk töltötte. Jelen volt három szentmisén és egy keresztelőn. Találkozott Gyűrű Géza nyugdíjas érseki helynök atyával. Ebédmeghívást kaptunk egy fiatal családtól, ahol a (ministráns) gyermekek különös érdeklődéssel fogadták a kispapot. Szóba került a papi hivatás gonolata is. Meghallgattuk Bese Gergő Péter atya beszámolóját saját hivatásáról az Arácsi Népházban.
Zoltán szembesült azzal, hogy is néz ki egy vasárnap a pap számára a gyakorlatban, amikor szinte reggeltől estig talpon kell lenni. Mégis, milyen nagy lelki örömet jelent az Örömhír szolgálatába állni. Megtapasztalni, hogy nem a saját emberi bölcsességünket, hanem Jézus isteni bölcsességét és szeretetét osztjuk ki a híveknek. Megtapasztalni az emberek Isten iránti szomjúságát.
Nagy meglepetésünkre szolgált, hogy Zoltán kispap szinte kívülről fel tudta idézni Dr. Szendi József érsek atya és Gyűrű Géza atya egykori egyik-másik szentbeszédét, melyek – mint mondta – nagy hatással voltak hivatására. Géza atya a szívébe zárta Zoltán testvérünket.
Személy szerint nekem is megerősödést jelentett hivatásomban ez a nap. Különösen is a cölibátus egyre mélyebb megélésében. Visszaemlékeztem arra, amikor Dr. Szendi József érsek atya oly nagy szeretettel fogadott és vett föl a veszprémi főegyházmegye kispapjának. Azóta is a szívemben őrzöm főpapi kedvességét, szigorú, de nagyon is hiteles mosolyát, szókimondó bátorságát. Továbbra is imádkozom jó egészségéért.
Aztán visszagondoltam a szemináriumi évekre. Tisztelettel és megbecsüléssel tekintek Dr. Varga István rektor atyára, aki mindig józanságra, hűségre és igazságos érzületre tanított minket. Aki fáradhatatlan építője a hittudományi főiskolának és a szemináriumnak. Szeretettel gondolok Milhoffer Miklós elhunyt spirituális atyára is.
És van még egy személy, aki mérföldkövet jelentett és jelent a mai napig papi életemben. Ez pedig Gyűrű Géza pápai prelátus, egykori érseki helynök atya. Aki kétség kívül a főegyházmegye egyik legkiemelkedőbb papi arcéle. Akinek a megalkuvásokat, köztes és kettős utakat nem tűrő emberi és papi magatartását egyre inkább nagyra értékelem, minden pap számára követendő példának. Ő vezetett be a plébánosi élet relytelmeibe. Ő az, aki arra tanított, hogy nem a külsőségek számítanak elsősorban, hanem sokkal inkább a csendes, mindennapi helytáláls. Ez az, amely felvirágoztatta a balatonfüredi egyházközséget. Ez az, amely annyi hívőt hozott és tartott meg nemcsak a templomban, hanem a jó Istennek. Ez helytállás az, amely nemcsak az ügyes fogásokban, de Istenben is bízik. Ez a helytállás az, amelyért egyszer felelősségre leszünk vonva.

Ezúton is köszönetet szertnék mondani Dr. Varga István rektor atyának, hogy elengdte közösségünkbe Szabó Zoltán harmadéves kispapot. Hiszem azt, hogy több emberként ment vissza a szemináriumba. A hívek pedig nagylelkűen támogatták a papnevelés nemes ügyét. Megígérték, hogy imádkoznak minden kispapért, jó papi és szerzetesi hivatásokért.

Dasek Viktor
plébános

[simpleviewer gallery_id=”863″]

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »