A Szent László-templomban gyűltek össze az idén pünkösdhétfőn a helybéli és a Regina Mundi Plébánia fiataljai, akik arra vártak, hogy Márfi érsek atya felnőtt kereszténnyé avassa őket. Ezért kérték, hogy hívja le a Szentlelket, és szolgáltassa ki számukra a bérmálás szentségét.

Néhány gondolat érsek atya beszédéből:

A Szentlélek szimbólumai a tűz, a szél és a víz. A víz már a keresztségünknél jelen van, megtisztulunk az áteredő bűneinktől. A szentlélek megerősíti akaratunkat, hogy szembeforduljunk bűneinkkel. Felkelti bennünk a szeretetet, hogy legyen erőnk leküzdeni a bűnt.

Amikor Jézus a feltámadása után először jelent meg tanítványainak, azt mondta: Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok a bűneit, az bocsánatot nyer.

A bűn mögött mindig ott van a gonosz lélek, a bűntől való szabadulás mögött pedig a Szentlélek. A Szentlélek erősebb a gonosznál.

A mai ember tagadja a bűnt. Még a nevét is megváltoztatta: másságnak nevezi.

A bűn című versében József Attila is ezt állítja:

„Én istent nem hiszek s ha van,
ne fáradjon velem;
majd én föloldozom magam;
ki él, segít nekem.”

A néhány évvel később írt versében: Tudod, hogy nincs bocsánat, elismeri ugyan, hogy bűnös, de nem hisz benne, hogy megbocsátják a bűneit. Valószínűleg ez a tudat vitte az öngyilkosságba.                                  Mi tudjuk, hogy nincs önfeloldozás, de Isten megbocsát nekünk, ha elismerjük, hogy bűnösök vagyunk.

Ha befogadjuk a Szentlelket, az ő kegyelmével türelmesen vállaljuk a szenvedést, minden bosszúságot el tudunk viselni, képesek leszünk böjtölni, vezekelni, megbocsátani. Megkapjuk a Szentlélek ajándékait, amelyek a következők: bölcsesség, értelem, tudomány, tanács, lelkierő, jámborság, istenfélelem. Megkapjuk a lélek gyümölcseit is: szeretet, öröm, békesség, türelem, kedvesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás, alázat, hit, önfeláldozás.

Jeruzsálemi Szent Cirill: „A Szentlélek a gyermekét féltő édesanya szeretetével közeledik hozzánk. Jövetelét az öröm és a megvilágosodás sugarai kísérik. Jön üdvözíteni, gyógyítani, vigasztalni, bátorítani, megvilágosítani. Először azt, aki Őt befogadja, de rajta keresztül másokat is.

Kérjük a Szentlelket, hogy tisztítsa meg a lelkünket, és örömünket ne a rosszban, hanem a jóban találjuk meg.

 

Demény Anna

Fotók: Vinglman Zsolt (Fantázia Fotó-Videó Stúdió)

DSC_1326 DSC_1332 DSC_1399 DSC_1401 DSC_1426 DSC_1567 DSC_1587

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »