Új épületszárnnyal gazdagodott az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola. A teljesen felújított és kibővült épületet Márfi Gyula érsek áldotta meg a tanévnyitó ünnepségen augusztus 31-én. Az ünnepségen jelen volt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Fülöp Attila, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is.

Rieder András iskolaigazgató arról beszélt, hogy az új iskolaszárny annak a folyamatos növekedésnek a megnyilvánulása, ami az iskola 2012-es elindulása óta jelen van. Idén szeptember 1-én már 317 kisdiák  kezdi meg a tanulmányait, 35%-kal több, mint kezdetben.  Az iskola elhivatott tanárai az elődök által felépített alapokat bővítve teremtik meg a jövőt, hiszen a jövő záloga az élettel teli iskola.

Rétvári Bence államtitkár örömét fejezte ki a festékszagú új épület felett, hiszen a friss festékszag mindig egy élő gyarapodó közösségről árulkodik. A nyári szünet örömeiből kiemelte a foci EB és a riói olimpia sikereit, példaként állítva a gyerekek elé a sokévnyi kitartó, áldozatos munka gyümölcseként. Méltatta az egyházi iskolák nevelő munkáját, melyek akár 300 éves múlttal is rendelkezve újra és újra meg tudtak újulni és minden korban a legmodernebb tudást adták át tanulóiknak.

„Ahol az Úr lelke, ott a szabadság.” Szent Pál szavaival indította szentbeszédét a tósokberéndi templomban bemutatott Veni Sanctén érsek úr, akivel együtt mutatta be az ünnepi szentmisét Mail József gazdasági helynök és Bakos Frigyes plébános, az iskola lelki igazgatója.  A gyerekekhez szólva arról a belső szabadságról beszélt, ami a szenvedélyektől, hibáktól mentes. Akit a lustaság, a szórakozás túlzó igénye, a mértéktelenség kísértése nem akadályoz, az szabadon tud tanulni, vagy a szüleinek segíteni.  Bár emberként folyton ki vagyunk téve a kísértésnek, a Szentlélek segít jónak lenni, ha megtartjuk a kérését: reggel, délben és este imádkozunk, és vasárnap részt veszünk a szentmisén.

A nevelőkhöz szólva Gárdonyi Gézát idézte: Mikor először lépsz az iskolába, legyen arcodon Jézus nyájassága: szólítsd köréd a kisgyermekeket, és simogasd meg kezecskéjüket. S ha látsz közöttük rútat, rongyosat, gyermeki arccal búbánatosat, ismerd meg benn a korán szenvedőt, -s öleld magadhoz, és csókold meg őt.”, és arra kérte őket, hogy minden kisgyermekhez egyforma szeretettel forduljanak. Szent Pál korinthusiknak írt gondolataival  – „Ti vagytok a mi ajánlólevelünk a szívünkbe írva.”– pedig arra szólította fel őket, hogy olyan teljes embereket neveljenek a gyermekekből, akik kikerülve az Életbe jó ajánlólevelei lesznek nevelőiknek, iskolájuknak.

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »