Ünnepi szentmisére jöttek össze az Ajka-Csingervölgyi hívek szeptember 4-én délután.

Tíz évvel ezelőtt került felszentelésre a Boldog IV. Károly kápolna. A kápolna megépítése előtt a csingeri hívek a közeli iskola egyik tantermében vehettek részt szentmiséken. Tomor Sándor korábbi plébános kezdeményezésére a Bercsényi Miklós SZKI diákjai építették fel Isten házát. A csodálatos szépségű kápolnát a hívek hamar megszokták és természetesen meg is szerették. Most a tizedik születésnapon, a Bódén élő művész Farkas Tibor jóvoltából három oltárképpel gazdagodott a kápolna. A képeken a névadó Boldog IV. Károly, Jézus Szíve illetve a bányászok védőszentje Szent Borbála láthatóak.

Az ünnepi szentmise kezdetén a Veszprémi Egyházmegye érsek főpásztorát valamint a megjelent vendégeket, Áment János az egyházközség világi elnöke köszöntötte. Köszöntőjében elmondta, hogy az építkezés megkezdésekor sokan nem hittek abban, hogy városrészük hívő közössége képes lesz fenntartani a kápolnát. Mára pedig saját orgonával, az udvaron pedig a keresztút stációinak képeivel is rendelkeznek. A toronyból mindennap hallható harangjáték a bányászok tiszteletére.

Az oltárképeket a szentmise kezdetén Dr. Márfi Gyula érsek áldotta meg. Szentbeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az igazi hívő ember egész életét átjárja az Isten szeretete. Nem lehet csak kicsit Isten felé fordulni, a divatot követni, és mindig ahhoz igazodni.

Az ünnepi szentmisét egyházmegyénk főpásztora közösen mutatta be Bakos Frigyes kerületi esperes plébánossal és Fuchs Tibor káplánnal. Az ünnep hangulatát emelte Kanyárné Grünvald Petra vezette Bányász férfikórus éneke. A szentmise a bányászhimnusz eléneklésével ért véget.

Reitter István

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »