Veszprémben a Szent Mihály-bazilikában tartották az ökumenikus imahét nyitóalkalmát 2020. január 19-én, vasárnap. Az eseményen jelen volt dr. Udvardy György érsek, Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Nagy Károly apát, kanonok, a bazilika plébánosa, Tornavölgyi Krisztián irodaigazgató, plébános, Stadler László Dezső plébános, Isó Zoltán evangélikus lelkész, Závodi Zsuzsanna református lelkész, valamint Niederhoffer Zoltán református lelkész.

A liturgia kezdetén Udvardy György érsek köszöntötte a különböző felekezetekből érkezett testvéreket Mint mondta: mindannyiunkat akiket Krisztus ismerete, szeretete köt össze évről évre egy hetet arra szentelünk, hogy a Krisztustól annyira akart egységéért imádkozzunk. Természetesen emellett az igazság mellett sok egyéb olyan tevékenységben veszünk részt, ami nyilvánvalóvá teszi Krisztushoz való tartozásunkat- tette hozzá az érsek. Vannak, akik azt mondják, mit ér egy hét imádság  egy évben? Én úgy gondolom, hogy nagyon sokat. Mi lenne, ha nem lenne – tette fel a kérdést. Ha nem lenne ez az egy hét, nagyon nehéz lenne megélnünk testvéri közösségünket, ebben az egy hétben hisszük, hogy a város különböző közösségeiben, amikor napról-napra, estéről-estére összegyűlünk, az imádság egy olyan légkört teremt, amiben helyesen ismerjük meg önmagunkat és még helyesebben tisztábban, alázatban ismerjük meg egymást. A főpásztor felhívta a figyelmet arra, ha hisszük ez az imádság fölszítja mindannyiunkban a vágyat, hogy akarjuk mi is azt a Krisztustól remélt, akart egységet. Örülök hogy a  a mai estén itt a bazilikában találkozunk és kezdjük meg – az ország sok más pontjához hasonlóban – mi is közös imádságunkat, azzal a bizonyossággal, hogy a Szentlélek megteremti mindannyiunk szívében, azt amire a legnagyobb szükségünk van, hogy testvéreinkre, mint testvérekre tekintsünk – mondta köszöntőjében Udvardy György érsek.

Steinbach József református püspök a „Nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk” (ApCsel 28,2) alapján hirdetett igét.

Az olvasmányi részlethez kapcsolódóan elmondta, hogy Isten krisztusi emberségének valósága megmutatkozik abban, hogy kockázatos szeretet is felvállaló, a másikért áldozatot hozó. Bármely emberben munkál ez a krisztusi szeretet – még, ha ne is hívő az illető – egészen biztos, hogy Isten munkálkodik benne, ha erről nem is tud, az ember élete egy pontján, ha máskor nem, szíve utolsó dobbanásakor az Úré lesz – fogalmazott a püspök. Gondoljunk csak bele, hogy milyen kockázatot vállalt ez a pogány százados azzal, hogy elbocsátotta ott, akkor az apostolt Ha nem jön vissza rajta kérik számon, ő kerül börtönbe, ő volt érte a felelős. De ilyen az igazi szeretet, de ilyen Isten krisztusi szeretetének a valósága, amely áldozatot tud hozni, kockázatot is tud hozni a másikért – magyarázta. Majd feltette a kérdést: Van-e a krisztusi szeretetnek határa? Mert joggal kéri számon rajtunk a krisztusi szeretetet. Felhívta a figyelmet arra, hogy meggyőződésünk, nincs más megoldás a világ számára csak ez a krisztusi szeretet. Van-e ennek a krisztusi szeretetnek határa? Meddig mehetünk el ebben a krisztusi szeretetben? Meddig hagyhatjuk, hogy visszaéljenek vele?  Steinbach József emlékeztette a híveket, határtalan a krisztusi szeretet. Hogyan élhetjük meg ezt a krisztusi szeretetet a mindennapokban? Miközben valljuk azt, hogy Isten krisztusi emberségének valósága ebben a határtalan áldozatot hozó, másokért kockázatot vállaló szeretetben mutatkozik be – osztotta meg gondolatait a református püspök.

A résztvevőket a szertartás végén minden felekezet képviselője áldásban részesítette.

Az ökumenikus imahét témáját, mottóját és imafüzetét minden évben más nemzet keresztény egyházai választják ki, illetve készítik el. Az idei imahét anya­gát a máltai keresztények ké­szí­te­tték.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

Az esemény visszanézhető a Veszprémi Érsekség YouTube-csatornáján.

Az imahét következő alkalmán, január 20-án, hétfőn 17 órakor dr. Márfi Gyula ny. érsek tart elmélkedést a Református újtemplomban.

További alkalmak: https://archiv.veszpremiersekseg.hu/okumenikus-imahet-veszpremben-2/

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »