Egyházunk ősi tapasztalata és szokása is, hogy a körükben élő, élt kiváló szenteket, és az első időszakban a vértanúkat nagy tisztelettel vették körül. Az ő áldozatuk, az Krisztus áldozatát jelenítette meg a hívő közösség életében. Ez a szokás élt tovább egyházunkban, amikor már nem csak a vértanúkat, hanem azokat is tiszteli, akik más módon ugyan, de életük feláldozásával, fölajánlásával tettek tanúbizonyságot Jézus Krisztus szeretetéről. Az ő példájukhoz hasonulva szeretnénk mi is Krisztust jobban szeretni, önmagunkat egyre jobban az Úr szolgálatára szentelni, és egymást mint testvért egyre jobban szolgálni – mondta el január 24-én, vasárnap délelőtt a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban a templom ünnepi búcsúi miséjének kezdetén dr. Udvardy György érsek. A főpásztorral együtt mutatta be a szentmisét Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató és Tamás Zoltán káplán.

Az Úrra való várakozás fontosságáról beszélt szentbeszédében György érsek, folyamatosan virrasztani kell, hangsúlyozta ki, hiszen nem tudhatjuk sem a napot, sem az órát. A virrasztás lelkületének kialakításában segítségünkre lehetnek a szentek, akik saját életüket megküzdötték, saját korukban, kultúrájukban, saját viszonyaik közepette, Krisztust szerették a legjobban, Krisztushoz ragaszkodtak, és mindent az Ő személyének és tanításának rendeltek alá. Árpád-házi Szent Margit kiváló példa magyar népünk, nemzetünk, de az egész egyház számára is. A főpásztor kiemelte, hogy Árpád-házi Szent Margit liturgikus ünnepének liturgiájában hármas gondolat jelenik meg: “Mert ismerem Krisztust, mert szeretem Őt, mert életemet az Istennél akarom tudni, és életemet teljesen Krisztusi módon akarom élni, ezért szükséges, hogy Istent szeressem, önmagamat megvessem, senkit meg ne utáljak, és senkit meg ne ítéljek.” –  A krisztusi ragaszkodás radikális mondatai ezek – mondta. Napjainkban ezt divatos lenne egyfajta életvezetési szabályként is tekinteni, de úgy, hogy mindez Krisztus ismeretéből, Isten szeretetéből forrásozik.Őt megismerve tudom egyre jobban szeretni, s róla a biztos tudásunk van Jézus Krisztus miatt. Atyaként szólíthatjuk őt, aki irgalmas, aki szeret, aki értünk ad mindent, azért mert azt szeretné, hogy mi mindannyian nála legyünk. Majd érsek atya a szeretet gyakorlásának fontosságáról folytatta elmélkedését. Hiszen a parancsok meg nem tartása a szeretetlenség kifejezése. Isten arra hívott bennünket, hogy boldog életet éljünk, s ezért fontos, hogy megtegyünk mindent, amit Krisztusnál láttunk.

Legyen öröm a szolgálat, az áldozatvállalás, adott esetben öröm a kereszt hordozás, mert Krisztustól láttuk, Krisztus példája van előttünk, és Krisztus parancsaiban erőt ad nekünk ahhoz, hogy ezeket meg tudjuk tenni.

Isten szeret bennünket, és minden ami értékes, ami ebből a szeretetből forrásozik.

Árpád-házi Szent Margitra emlékezve azt láthatjuk, hogy egy olyan régmúltban élt szent, akinek a Krisztushoz való ragaszkodása, magatartása, teljesen friss. Teljesen mai, nekünk szóló: “Isten ismerni, szeretni, önmagamat megvetni, senkit meg nem utálni, és senkit meg nem ítélni.”

Példaként tekintünk az ő személyére, és kérjük is, hogy segítsen bennünket az Isteni parancsok helyes megismerésére, és bátor teljesítésére. Hisszük, hogy ő közbenjáróként is jelen van az életünkben, és talán abban kérjük leginkább segítségét, hogy legyen bátorságunk az áldozatot, önfeláldozást, a keresztnek a logikáját bátran közel engedni magunkhoz. Jézus nem bizonytalanságban akar hagyni bennünket, nem félelmet akar kelteni bennünk, hanem meghív az Ő életére. S ebben kiváló példa Árpád-házi Szent Margit. Kérjük az ő közbenjárását! – zárta beszédét a főpásztor.

A veszprémi Szent Margit templomban régi hagyomány, hogy triduummal készülnek a búcsú ünnepére, idén a Veszprémi Érsekség YouTube csatornáján és Facebook oldalán bárki bekapcsolódhatott az ünnepi szentmisébe és a három lelkigyakorlatos esti szentmisébe is.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »