Az esti szertartást megelőzően Nagypénteki keresztúti ájtatosságot végeztek délután 3 órakor a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató és Tamás Zoltán káplán atya vezetésével.

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb ünnepén, Jézus kínszenvedésének, halálának és sírba tételének a napján, az esti szertartást Dr. Udvardy György érsek vezette a veszprémi Árpád-házi Szent Margit templomban. A szertartáson jelen volt: dr. Takáts István érseki helynök, Tornavölgyi Krisztián plébános, érseki irodaigazgató, Tamás Zoltán káplán atya, valamint Darnai János atya, a Padányi Katolikus Iskola lelki igazgatója.

Az esti liturgia a leborulás néma szertartásával kezdődött. A szertartás olvasmányos része a János-Passióval fejeződött be.

„Jézus Krisztus kínszenvedése és halála, az engedelmesség példája. A Fiú, aki szereti az Atyát, mindent odaad az Atyának, hogy kifejezze az Ő szeretetét. Ebben a gesztusban benne van a Fiú teljes bizalma az Atya iránt, aki az életet adta, akinek az életemet adom, visszaadja.” – hangzott el a szentbeszéd elején.

A főpásztor kihangsúlyozta: Jézus Krisztus halála, szenvedése világmegváltó áldozat. A világegyetem, az emberiség központi eseménye és mégis a legszemélyesebb esemény mindannyiunk számára, hiszen bűneinket megbocsájtja, szabadságunkat újra teremti és a világ és az egyén sorsát jóra fordítja a kereszt.

Krisztus halála az a tény, ami végérvényessé teszi az Atyába vetett bizalmunkat.

Homíliájában kiemelte Érsek atya: „Krisztus keresztáldozatának a győzelme miatt tudjuk, a mi életünket küzdelme is győzelemre visz. A szenvedéseink, az értelmetlennek látszó helytállás, a megkérdőjelezhetetlennek tűnő hűség, mind-mind értelmet nyer Krisztus keresztjében. A küzdelem nem megkerülhető!”

A veszprémi érsek rámutatott arra is, hogy mindannyiunknak küzdenie kell a jóért és ehhez a bátorságot Krisztus keresztjéből merítjük – Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét.

“Áldunk Téged Szent Kereszt. Imádunk és áldunk Téged, mert Szent Kereszted által váltottad meg a világot.”

A szentbeszéd után az egyetemes könyörgések hangoztak el az Anyaszentegyházért, a pápáért, a papságért, a hívekért, a keresztségre készülőkért, a keresztények egységéért, az Ószövetség népéért, a zsidókért, az Egyháztól elszakadtakért, a nem hívőkért, valamint az ország, a társadalom, a világ vezetőiért és különösen a szenvedőkért.

A liturgia második főrésze a kereszthódolat szertartása volt – a főpásztor és a jelenlévő papság egyenként térdet hajtott a feszület előtt, majd ezt követte a szentáldozás szertartása.

A zárókönyörgés után, a liturgia befejeztével a főpásztor és a jelenlévő papság teljes csendben vonult és vitte át a szent keresztet a szentsírhoz.

A Nagypénteki keresztút visszanézhető:

https://www.youtube.com/watch?v=JH2vbRuoXVw

A Nagypénteki szertartás visszanézhető:

https://www.youtube.com/watch?v=myS2ta4WZpY

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »