Nyilvánosságra hozták Ferenc pápa budapesti és szlovákiai látogatásának programját.

Huszonegy év elteltével vesz részt katolikus egyházfő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. Ferenc pápa szeptember 12-én, Budapesten a Hősök terén részt vesz a katolikus világesemény záró szentmiséjén.

Szeptember 12-én reggel nyolc óra előtt érkezik meg a pápát szállító repülőgép a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. A hivatalos köszöntők után a katolikus egyházfő találkozik Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel és a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban.

Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségek képviselőit.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén, amelyet Ferenc pápa celebrál.

A Szentatya a délután folyamán indul tovább Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi- és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, Eperjes városát és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Sajtóregisztráció:
https://registration-iec2020.hu/press

 

Ferenc pápa programja

FERENC PÁPA APOSTOLI ÚTJA BUDAPESTRE AZ 52. NEMZETKÖZI EUCHARISZTIKUS KONGRESSZUS ZÁRÓMISÉJÉRE ÉS SZLOVÁKIÁBA

  1. Szeptember 12-15.

 

2021.szeptember 12. (vasárnap)

RÓMA-BUDAPEST-POZSONY

06:00 Indulás Rómából a Fiumicino nemzetközi repülőtérről

07:45 Érkezés a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre

07:45 HIVATALOS KÖSZÖNTŐ a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

08:45 TALÁLKOZÓ MAGYARORSZÁG KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÉVEL ÉS MINISZTERELNÖKÉVEL a Szépművészeti Múzeumban

09:15 TALÁLKOZÓ A  PÜSPÖKÖKKEL a Szépművészeti Múzeumban

A Szentatya beszédet mond

10:00 TALÁLKOZÓ A MAGYARORSZÁGI EGYHÁZAK ÖKUMENIKUS TANÁCSÁNAK képviselőivel ÉS MAGYARORSZÁG ZSIDÓ KÖZÖSSÉGEIVEL a Szépművészeti Múzeumban

A Szentatya beszédet mond

11:30 SZENTMISE A HŐSÖK TERÉN

Úrangyala imádság

A Szentatya ünnepi homíliája

14:30 BÚCSÚ CEREMÓNIA a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

14:40 Indulás repülővel Pozsonyba

15:30 Érkezés Pozsony nemzetközi repülőterére

 

Emlékeztetőül:

Ferenc pápa a július első vasárnapján az Angelus imádság végén hivatalosan is bejelentette, hogy 2021. szeptember 12-én Budapestre látogat és részt vesz az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén.

Erdő Péter bíboros, prímás a bejelentés után elmondta: „A katolikus hívek közössége nagy örömmel és szeretettel várja a Szentatya érkezését. Imádkozunk azért, hogy látogatása számunkra a remény és az újrakezdés jele legyen a járványhelyzet enyhülésével.”

A főpásztor hangsúlyozta: nagy jelentősége van annak, hogy a Szentatya személyesen vesz részt a záró misén, hiszen általában az Eucharisztikus Kongresszusokon pápai legátus képviseli a Szentatyát. Így volt ez a legutóbbi kongresszus esetében Cebuban is, ahova videóüzenetet küldött Ferenc pápa. Utoljára 21 évvel ezelőtt II. János Pál pápa vett rész a világeseményen, amelyet akkor Rómában rendeztek meg.

Magyarországon 25 éve volt legutóbb pápalátogatás, 1996-ban a II. János Pál pápa csak átutazóban volt Budapesten, akkor Pannonhalmát és Győrt látogatta meg.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »