A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár és a Veszprémi Érseki Könyvtár költözésének második szakasza zárult le a héten. A gyűjtemények egy hónappal ezelőtt kezdték állományaikat új – ideiglenes – raktáraikba költöztetni a várbeli Érseki Palota közelgő felújítása miatt.
Első ütemben sor került a levéltár és a könyvtár legféltettebb kincseinek – közel kétezer középkori oklevélnek, négy kódexnek, huszonhat ősnyomtatványnak, többszáz antikvának, az ún. “Koller-könyvtárnak” és a székesegyházi kottatárnak – az Érseki Hivatalként működő korábbi szeminárium épületében kialakított raktárakba történő mozgatására. Ekkor kb. 5000 levéltári doboz és 500 folyóméternyi kötetes levéltári anyag, illetve csaknem 15.000 kötet lelt új otthonra.
A most befejeződött második szakasz a két gyűjtemény maradék állományának, mintegy 1500 levéltári doboznak és közel 50.000 kötetnek külső raktárba szállításra történő előkészítését jelentette. A csomagolás során közel 1000 zárható műanyag ládát, ugyanennyi fedeles kartondobozt és félezer kosarat használtak fel a könyvtár és a levéltár munkatársai, illetve a költözésbe bevont szakemberek és diákok
Megtörtént továbbá a mostanáig használt raktári bútorzat bontása is, amely a külső raktárban augusztus második felében kerül majd összeszerelésre. A költözés harmadik szakasza várhatóan szeptember közepén ér véget a most becsomagolt állományoknak az újból fölállított polcokon történő elhelyezésével, illetve a kutatószolgálat újraindulásával.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »