Államalapító Szent István király ünnepén, 2021. augusztus 20-án, dr. Udvardy György veszprémi érsek celebrált ünnepélyes szentmisét a keszthelyi Balaton-parton. A szentmisén koncelebrált: dr. Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora, Mezei András plébános (Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika), Tál Zoltán plébános (Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom) és Bacsa Dávid káplán (Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika).

Az idei esztendőben a Kis Szent Teréz Plébánia volt a liturgikus házigazdája az ünnepélyes városi szentmisének.

A főpásztor a szentmise elején elmondta: „Szent István királyunkat ünnepeljük, a királyt, az államalapítót, aki népének jövőt teremtett, de benne azt a Krisztust ünnepeljük, aki az embernek életet, teljes életet, az Atyával való kapcsolatot, egymással pedig egy testvéri közösséget hozott létre. A múlt ünnepe ez, de valójában a jövőbe tekintünk, a jövő ünnepét üljük.”

„Egy nép, amely ünnepelni akar, valójában a jövőjéről tesz tanúbizonyságot és az együvé tartozásról. Jó tudni azt is, hogy országszerte a magyar lakta területeken mindenhol most ugyanígy ünnepelnek.” – mondta el a veszprémi érsek.

A főpásztor homíliája elején arról az emberi példázatról beszélt, aki sziklára építi életét és házát, illetve arról, aki homokra építi életét és házát. Egyértelmű mindannyiunk számára, hogy senki sem akar közülünk homokra építeni, mert törékeny, mert esendő, mert bizonytalan. Mindenki, mindannyian biztos pontra, sziklára akarjuk építeni az életünket, tehát a kérdés nem az, hogy sziklára vagy homokra, hanem az, hogy mi a szikla, mi a szikla az életünkben, ami biztonságot ad. Ki a szikla? – elmélkedett a veszprémi érsek. Kihangsúlyozta: Mi megvalljuk és hisszük önmagunk előtt, egymás előtt és népünk előtt is, hogy ez a szikla, Jézus Krisztus személye!

Jézusnak a tanítása Istenországának a törvényét tárja fel előttünk, amit ő kínál nekünk, amire hív, amit odaajándékoz nekünk, amiben mi formálódhatunk, növekedhetünk, amiben felismerhetjük emberi méltóságunkat, a kapcsolatnak az értékét, reményünk alapját és felismerhetjük jövőnket.

Krisztus nem ismerése, Krisztustól való elfordulás, vagy a követésében való meggyengülés visszataszít bennünket a pogány gondolkodásba, visszataszít bennünket abba a létmódba, aminek nincsen jövője, nincsen távlata. Szent István királynak a műve, mind a személyes, mind a nép számára felkínált műve, állja az idők próbáját, kiáll mindenféle vihart, mert sziklára épített és jöhet bármi nehézség, biztos alapon áll! – hangzott el a szentbeszédben.

Az ünnep az mindig megerősít, engedi, hogy gondolkozzunk múltunkon, gyökereinken, erőforrásainkon, de az ünnep, mindig távlatot akar nyitni a jövőre! Ez a távlat, nem pusztán valami jónak a kívánsága, ez Istennek a bizonyossága, ereje és hűsége. – emelte ki a veszprémi érsek.

A veszprémi érsek arra biztatott mindenkit, hogy legyen erőnk, akaratunk megkülönböztetni azt, ami körülvesz bennünket és azt, hogy mi a jó és mi a rossz.

Mi az életet, Krisztus személyét akarjuk választani! Akarjuk a megkülönböztetést életünk dolgaival, akarjuk védeni az életet!

Kihangsúlyozta: feladatunk, ami az Egyháznak mindig is feladata volt: meg kell tanulni küzdeni a jóért, hogy ne csak vágyjuk, kívánjuk a jót, hanem akarjuk megvalósítani! Küzdeni a jóért!

A szentmise zenei szolgálatát a Kis Szent Teréz Kórus végezte a Helikon Kórussal kiegészülve.

Mezei András plébános köszönetet mondott a veszprémi érseknek, hogy szívügyének tekinti Keszthely városát és a hívek lelki feltöltődését, fejlődését.

Az ünnepélyes szentmisét követően Dr. Udvardy György veszprémi érsek a történelmi egyházak képviselőivel kiegészülve megáldotta az új kenyeret.

Fotó: Belovári András

Szent István király Magyarország fővédőszentje,

KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »