Egy héttel korábban közös kajakozáson vettek részt, így nem a buszon kellett megismerkedniük a diákoknak, amikor szeptember 20-án hajnalban útnak indultak a tanulók és kísérőik, akikkel így már régi ismerősként üdvözölték egymást.

Az utazás nyitó napjának rendkívül hosszú utazását két jó kedvű székely sofőr viccei és ízes beszéde színesítette. Első megálló Nagyvárad volt. Idegenvezető bemutatta a legszebb helyeket, érdekes történeteket mesélt Adyról. A városnézés után a jobbágyfalvi Tündér Ilona Vendégház volt az úticél, melyet már sötétedés után értek el. Pihenésképpen Királyhágón megcsodálták a kilátást Partium és Erdély irányába.

Másnap  Farkaslakán, Tamási Áron sírjánál álltak meg. Megkoszorúzták az emlékhelyet, elénekelték a Székelyhimnuszt, majd Diósdiné Árkovics Ilona tanárnő röviden mesélt Tamási Áronról. A buszra visszaszállva átbuszoztak a Csíki medencén. Útjukon felkeresték a Csíkot Gyimestől elválasztó Fügés tetőt is. Megcsodálták a kilátást, illetve meghallgaták Gyimes történetét. Gyimesbe átérve Gyimesfelsőlokon, Borospatakán álltak meg. A skanzenben a környékre jellemző gyönyörű házakat, népviseleteket, berendezési tárgyakat nézték meg. Az udvaron található népi játékok kipróbálása után tovább haladtak Gyimesközéplokra.

Harmadik napon Gyimesbükkre utaztak az ezeréves határhoz. A közismert vasúti őrház mellett elhelyezték a magukkal vitt koszorút és elénekelték a Székelyhimnuszt. Felsétáltak az épület mögötti hegyormon található Rákóczi-vár romjaihoz. A várból leereszkedve meglátogatták Kontumáci kápolnához és a világháborús emlékműhöz. A területet körbevevő kerítés oszlopai a történelmi nagymagyarország vármegyéinek állít emléket, így a Veszprém vármegyei oszlopra nemzeti színű szalagot kötöttek. Következő célállomás Pusztinát volt, ahol Nyisztor Ilonka néni, a csángó magyar oktatás nagyasszonya várta a diákokat. A Szent István templomban, melynek mellékoltárán a Szentkorona mása nyugszik, az oltárképen Szent István király ajánlja fel a Szentkoronát a Szűz Anyának, mesélt a pusztinai csángó magyarok életéről. Történeteit csodás énekekkel tarkította. Ezt követően a Magyar házban hallgatták meg a pusztinai csángó magyar gyerekek meséit, énekeit, hangszeres bemutatóit. Közös énekléssel zárták a találkozást, majd egy hatalmas szatyor könyvvel köszönték meg a vendéglátást.

Következő napon Csíksomlyó, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Korond, Parajd, Szováta volt a program. Csíksomlyón imádkoztak babamária előtt, megcsodálták a bazilika kincseit. Köztük azt a miseruhát, amit Ferenc pápa viselt a csíksomlyói miséje során. Székelyudvarhelyen felekresték a református líceumot és a katolikus főgimnáziumot. Ezt követően keresték fel Szovátán, a Medve-tavat.

Az ötödik nap Kolozsváron kezdődött ahol fejet hajtottak Mátyás király szülőháza, lovas szobra előtt. Megnézték Bocskai István szülőházát, a Szentmihály templomot és a Farkas utcai református templomot, a Babes-Bolyai Egyetemet, majd pedig megkezdődött a haza felé utazás. Csodás néhány napot éltek meg együtt, melyben csak ízelítőt kaphattak a gyerekek abból, amit Erdély kínál.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »