2 éves veszprémi és 3 éves római teológiai tanulmányai végeztével a diploma ez év júniusi megszerzése után Solymos András, a Veszprémi Főegyházmegye papnövendéke elérkezett a papképzés utolsó szakaszához. Hagyomány, hogy a XVI. században Loyolai Szent Ignác által alapított Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum falai között nevelődött leendő lelkipásztorok diakónus- vagy papszentelése az Örök Városban van.

Az augusztus 1-jén a hévízi plébánián gyakorlati évét megkezdett Solymos András szeptember második felében Rómába repült, hogy részt vegyen a szentelés előtti 5 napos lelkigyakorlaton. Amíg a 6 szentelendő a Palestrina városa közelében fekvő San Pastore nevű kollégiumi birtokra vonult vissza elcsendesedni, a kollégium közössége a szentelés liturgiáját, valamint a vendégsereg fogadását készítette elő napokon keresztül. Ez nemcsak fizikai, de lelki készületet is jelent a közösség számára, mely megmutatkozik például a szentelés előtti bensőséges éjszakai szentségimádáson, melyen a jezsuita elöljárók, valamint a növendéktársak fél órás beosztásban egymást váltva a szentelendőkért imádkoznak.

A szentelés előestéjén a hagyomány szerint a szentelést végző püspök, az idén a svájci származású Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdítása Pápai Tanácsának elnöke vezetésével imádkozta a közösség, valamint a rokonok és vendégek a kollégium Kaníziusz Szent Péter tiszteletére szentelt templomában az ünnepélyes vesperást, melynek keretében a főpásztor megszentelte a leendő 2 német pap újmisés kelyhét, a diakónusszentelésre készülő 3 magyar és 1 horvát fiatal pedig letette a szentelés előtti ünnepélyes esküt.

A szentelési liturgia október 1-jén délelőtt 9 órakor kezdődött a Pantheon közelében található Szent Ignác-templomban. A német nyelvű szentmisén egyes olvasmányok és énekek magyarul és horvátul is elhangoztak. A német Fabian Bruns a limburgi, valamint Johannes Bruno Frost a kölni egyházmegye szolgálatára nyerte el a papszentelés kegyelmét. Solymos Andrással együtt a győri egyházmegyés Fülöp Tamás, továbbá a debrecen-nyíregyházi egyházmegyés Tóth László Gábor a papi rend első fokozatában részesült, vagyis az ige- és szeretetszolgálatra kaptak megbízatást.

A szentmisén részt vettek Magyarországról a szentelendők családtagjai, barátai, ismerősei. Főegyházmegyénket a kollégium egykori növendéke, dr. Takáts István általános érseki helynök, Kiss László hévízi esperes, plébános, Szalontai István Balázs pókaszepetki plébániai kormányzó, Tamás Zoltán, a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-plébánia és Mokos János, a keszthelyi Magyarok Nagyasszonya-plébánia káplánja, valamint dr. Kulcsár Dávid atya képviselte, aki jelenleg szintén a Német-Magyar Kollégiumban él.

Másnap – a Szent Őrzőangyalok emléknapján – főpapi szentmisén adtak hálát az újonnan szentelt 3 magyar diakónusért a Santo Stefano Rotondo-templomban. Az Eucharisztia ünneplését magyar nyelven Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke vezette.

Solymos András diakónus Magyarországra visszatérvén pappá szenteléséig Hévízen, valamint a környező kistelepüléseken folytatja szolgálatát. Isten tegye teljessé a jót, amit megkezdett benne!

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »