Az Árpád-házi Szent Margit templomban tartották 2022. február 13-án a Házasság hetének veszprémi nyitó szentmiséjét. Dr. Fodor János egyházmegyei családreferens, balatonfüredi plébános köszöntötte a főcelebráns Dr. Udvardy György érseket, Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgatót, a templom plébánosát, és az egybegyűlt híveket. Utalt rá, keressük azokat a pillanatokat az életben, amik az Istennel való találkozás segítségével erőforrások lehetnek a továbbiakban. Kérte Érsek Úr imáit azért a szándékért, hogy vállalt hivatását mindenki Istennek tetsző módon tudja megélni.

Udvardy érsek úr válaszában beszélt arról, hogy a feltámadt Krisztus erejével szeretné együtt ünnepelni a szentmisében a házasságot, a házasság szentségét, az Istentől kapott közösséget. Az örök élet is a családban kezdődik, fogalmazódik meg. Az ünnep a házastársakat, családokat prófétai küldetésükben is erősítse meg, hisz rászorulunk Isten irgalmára, és Ő készséggel megbocsát nekünk.

Szentbeszédében Dr. Fodor János közös gondolkodásra hívott a házasságról. Izsák kútásásról szóló történetével indította homíliáját, ahol az új források kiásása közben találkoznak civakodással, konfliktussal, de ez nem terem életet. Kell a tér is növekedéshez, de el kell jutni a teljességig, az eskütétel kútjáig, ahonnan az áldás, bővelkedés fakad. A házasságban is ez a cél: de ahhoz, hogy eljussunk ide, meg kell állni, elszakadni a hétköznapok szorításától, nevet adni annak, amit megélünk.

Mustó Péter Megszereted, ami a tiéd c. könyvében azt mondja, nem a kárhozattól félünk elsősorban, más félelmek uralják az életünket. Keressük meg, mi van ezek hátterében, tegyük Krisztussal együtt. Ő arra kér bennünket, válasszuk az életet, bár megengedi, hogy féljünk, de nagyobb a félelmeinknél. Jálics Ferenc atya is beszámolt egy félelméről, amit 16 évesen Nürnbergben élt át egy bombázás alatt. Nagyon rettegett, de eljött egy pillanat, amikor azt érezte, Isten jelen van, és attól kezdve csak rá figyelt.

Egy másik történetben egy idős tudósra utalt, aki megvakult. Nem sajnálkozott ezen, azt mondta, akkor látott először igazán, mert megtanult figyelni a belső fényre, semmi nem vonta el tőle a figyelmét. A Házasság hete is egy lehetőség arra, hogy a figyelem a belső fény felé irányuljon. Van der Kolk A test mindent számon tart c. könyvében arról ír, a gyerekek életében mit jelent a szülőktől kapott figyelem, elfogadás, vagy éppen a rettegés, félelem, és ennek megfelelően ők milyen életmodellt visznek tovább. Álljanak meg a házastársak, nézzék meg, mi történik otthon, engedjék, hogy életükben jelen legyen az Isten, aki nem ítél el, hanem támogat. Segít abban, hogy rátaláljanak azokra a pillanatokra, amikor megvolt a fény, amikor megszerették egymást, tudtak együtt tervezni, amikor a hétköznapok elvárásai nem voltak fontosabbak a szerelmüknél. Álljanak meg, nézzék meg, mi tartja együtt életszövetségüket, amit Isten előtt kötöttek. Az értékes szavak, kifejezések meg tudják változtatni az életet, álljunk meg azoknál a szavaknál, mondatoknál, amik építik a házasságot, amik összekötnek, megerősítenek.

De szóljon a Házasság hete arról is, miként változtunk mi magunk, hogyan alakult a közös jelen. Szent Ambrus élete végéig javította kéziratait, mert tudta, nem mindegy, mit hagy hátra. Gondolják át a házastársak is, hogy a gyerekek, unokák mit visznek tovább az életükből, milyen a kommunikációjuk, szeretetük. Álljanak meg egy hétre, Krisztus erejével engedjék meg, hogy mindazon, amit nem szeretnének továbbadni, változtatni tudjanak. Mindaz, ami segít, ahol az életet észreveszik, ahol ott van a fény, ami az Istennel való találkozás helye, azt merjék kihangosítani, felerősíteni. Éljék és tapasztalják meg, otthonukban jelen van az Isten, aki látja, életük kútjának éppen milyen elnevezése van. Ami nem biztos, hogy tökéletes, de Vele együtt az eskütétel helye lehet.

A szentmise könyörgései is a házasságról szólták, kérték a Mennyei Atyát, hogy a hitvalló házasságok által gyarapodjon népünk, kérték számukra a hűséget, hogy Krisztus legyen a legfőbb támaszuk!

A Házasság hetében Veszprémben is gazdag kínálattal várják az érdeklődőket. Az Érsekség Családpasztorációs Irodája estéről estére újabb videó üzeneteket ad közre a házasságról, ezek a Főegyházmegye Youtube csatornáján láthatók. Február 20-án 16 órától pedig várják az érdeklődőket hagyományos Házasság ünnepe c. rendezvényükre.

Családpasztorációs Iroda

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »