A Veszprémi Érsekség, a Veszprémi Érseki Főiskola és a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezésében Éghajlatváltozás és (éden)kert című konferenciájára került sor március 4-én pénteken a főiskola dísztermében.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek előadásában többek között arról beszélt, hogy a teremtésvédelem ügye sürgető kérdés. Az Egyház számára feladat, teológiai megfontolás, pasztorális tevékenység, illetve közéleti szerepvállalást is jelent. Alapvetően a teremtésvédelem antropológiai kérdést vet föl: az ember; az érzékeny elszenvedője, az ember részben okozója, és csak az ember képes változtatni bizonyos mértékig a kialakult helyzeten. Az Egyház feladata a teremtett világ védelme, tanítással rendelkezik ezzel kapcsolatban. Kutatási-oktatási feladatokat vállal, illetve pasztorális tevékenységének is meghatározó eleme kell, hogy legyen.

Dr. Szalay Tímea a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke elmondta, hajtunk, dolgozunk, sok-sok energiát mozgósítunk életvitelünk fenntartására. De vajon sikerül ezáltal gondtalan, boldog életet kialakítanunk, békét hordozva a szívünkben? Vagy esetleg vágyunk a természet, a teremtett világ békéjére, mely az élet rendjét sugározza? Talán az édenkert nincs is olyan távol tőlünk, ha engedjük magunkat a természet harmóniájába belesimulni?

Hortobágyi Cirill (OSB) pannonhalmi főapát előadásában arra kereste a választ hogy, az éghajlatváltozás időszakában különösen aktuálisak a keresztény teremtésvédelem elvei. Hogyan lehet elérni, hogy az ezeréves örökség és a modernkori megújulás szerves egységet alkosson.

Ágoston-Kostyál Csilla az ELTE egyetemi adjunktusa megismertette hallgatóságát a különböző „öko-érzelmekkel”, valamint, hogy milyen módon tudunk ezekkel úgy megküzdeni, amivel saját mentális egészségünknek és a bolygónak is jót tegyünk.

Mihok Barbara Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Mentális jóllétünk fenntartásának elengedhetetlen része a természettel való találkozás és kapcsolat. A természeti értékek védelme ezért alapvetően fontos mentális egészségünk biztosításában.

Lajtmann Csaba a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke a természet mintát mutatra építette előadását.
Egy csigaház spirálja, egy levél erezete vagy egy ujjunk lenyomata – a természeti elemek apró részleteiben ott rejlik a tökéletesség, amely mintát mutat nekünk közösségeink fejlesztésében és a fenntarthatóságra nevelésben.

A konferenciát Dr. Sebestyén József a Veszprémi Érseki Főiskola rektora köszöntötte és a végén zárta. A veszprémi Érseki Főiskola számára nem kérdés, hogy Istenről leghitelesebben saját alkotása, a teremtett világ tud beszélni. A kérdés az, hogy meglátjuk-e Istent a saját alkotásában, hogyan keressük Istent a teremtett világban. -mondta a rektor.

 

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »