Fájdalmas pénteken, 2022. április 8-án, fáklyás keresztutat tartottak Keszthelyen. Az esti szentmisét követően, a Kis Szent Teréz Bazilikából indult el a keresztút, amelyen a két keszthelyi plébánia teljes papsága és hívőközössége együtt imádkozott a szomszédban dúló háború mielőbbi befejeződéséért és a világ békéjéért.

Németh Kristóf, a bazilika orgonistája, az esemény egyik főszervezője elmondta: „A fáklyás városi keresztút elsődleges célja az volt, hogy Krisztus szenvedésének és kereszthalálának állomásait ne csak templomunk falain belül tudjuk átimádkozni, hanem szélesebb körben, a város közösségének is megmutassuk hitünk egyik fontos misztériumát. Továbbá fontos volt az, hogy közösségünk tagjai ne csak a megszokott módon vegyenek részt a keresztúton, hanem kiszakadjanak a templom nyújtotta “burokból” és más megvilágításba helyezzük ezt a paraliturgiát. Az ötletet Szentendréről hoztam magammal, ugyanis ott évek óta hagyomány, hogy Virágvasárnap előtti pénteken ilyen módon tartják a keresztutat. Ebben az ötletben társam volt főtisztelendő Mokos János káplán atya, aki a saját plébániaközösségében szervezte és hirdette ezt az alkalmat, így valósulhatott meg, hogy a város két plébániája közösen tudott imádkozni. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy tanúságot tegyünk a hitünkről, és mindezt közösen tegyük. Úgy gondolom, hogy nem csak közösségünk számára, de a város polgárai számára is emlékezetes marad ez az alkalom és sikerül hagyományt teremtenünk ezáltal Keszthelyen.”

Az esemény szervezésében és megvalósításában közreműködött a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) keszthelyi csoportja is. Krupláné Nagy Ágnes, a helyi csoport vezetője így fogalmazott: „Minden, ami közösségépítésről, békéről, hitünk megvallásáról szól, az fontos számunkra. Feladatunk az evangelizáció, hogy minél több emberhez eljuttassuk Jézus Krisztus üzenetét: meghalt, de feltámadott a halottak közül! Nagyon szeretjük a plébániai közös programokat, jó együtt lenni az azonos értékrendet vallókkal.”

Főtisztelendő Mezei András, a Kis Szent Teréz Bazilika plébánosa örömét fejezte ki, hiszen a városi keresztúton voltak családosok, szépkorúak, fiatal ministránsok – mint egy nagy család, kicsiktől-nagyokig, mindenki.

A plébános kiemelte, ez a közös kezdeményezés a hit egységét erősíti, hiszen mindannyiunkat keresztény hitünk köt össze, amelynek középpontja Jézus Krisztus. A plébános elmondta, hogy a két plébánia még több közös eseményt tervez a jövőben, legközelebb az úrnapi körmenetet ünneplik meg együtt. Szintén előkészítés és szervezés alatt áll a cserszegi fíliák tavaszi közösségépítő programja is.

A keresztút 14 állomását a város különböző részein, utcáin imádkozták a jelenlévők. A keresztúti ájtatosság a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban fejeződött be.

 

 

(Szöveg, fotó: Halász Gábor)

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »