Szent István ünnepe

2022.08.19., Hírek rovat

Az egyik legősibb magyar nemzeti ünnep, a keresztény magyar államalapítás és az államalapító Szent István király emléknapja augusztus 20-a. Ezen a napon ünnepeljük a magyar állam megalapítását és ezeréves folytonosságát. A nap egyben a magyar katolikus egyház főünnepe Magyarország fővédőszentje tiszteletére.

Veszprém várossal közös ünnepelésre hívunk és várunk mindenkit szeretettel 2022. augusztus 20-án 11 órára Veszprémbe, a Regina Mundi Plébániatemplomba ahol Dr. Udvardy György érsek megbízásából Dr. Csernai Balázs plébános atya mutat be szentmisét majd megáldja az új kenyeret.

Veszprém város ünnepi programjait ide kattintva érhetik el. 

Szent László király óta ünnepnap, aki 1083-ban e napon, a Nagyboldogasszony ünnepe utáni első vasárnapon emeltette oltárra I. István maradványait a székesfehérvári Nagyboldogasszony-bazilikában, ami a kor szokásai szerint a szentté avatást jelentette. Az államalapító nagy király napja a történelem folyamán egybefonódott az új kenyér, sőt még az Alkotmány ünnepével is. Mária Terézia 1771-ben elvitette Bécsbe, majd Budára a Szent Jobbot, amelyet ez időtől körmenetben vittek végig a városon augusztus 20-án. 2011 óta az Alaptörvény külön cikkben nevesíti, mint hivatalos állami ünnepet.

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »