A 2016 és 2022 közötti közel 6 éves időszakban kívül-belül teljesen megújult Árpád-kori türjei Gyümölcsoltó Boldogasszony templomot Udvardy György veszprémi érsek szentelte fel augusztus 19-én. Az ünnepélyes eseményen részt vettek a Magyar Premontrei Cirkária tagjai, az Európából, valamint más rendekből is érkező szerzetesek.

A türjei templom több okból is rendkívül fontos eleme a magyar műemlékállománynak, ritka reprezentánsa az Árpád-kori téglatemplomoknak. Alapítója Türje nembeli Dénes bán, aki valószínűsíthetően a 13. század első felében alapított monostort a premontrei szerzetesek számára. Az épület kiemelkedő értéke a 14. századi, Szent László legendát feldolgozó falképciklus a déli mellékhajó falán. A díszítőfestések többsége már 15. századi, majd az 1760- as években Dorffmaister István festette ki templom szentélyét és oldalkápolnáját.

Az épület megújítása 2016-ban kezdődött, amikor a Magyar Kormány jóvoltából 1 milliárd 670 millió forint támogatással elindult a felújítás. A projekt fő célja volt a térség kiemelkedő vallási, kulturális emlékeinek megőrzése, Türje egyedülálló, épített örökségének rehabilitációja.

A szentmise elején a templom bejáratánál a koncelebráló papok, az apátok és elöljárók, valamint a veszprémi érsek mindannyian megálltak. Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár átadta az épületet jelképező kulcsot Márton apát úrnak. Ezt követően elhangzott: „Lépjetek be kapuin hálaadással, és énekelve vonuljatok az Úr hajlékába.” A kivilágítatlan templom falait és az oltárt szenteltvízzel meghintette az érsek.

A szentmisén Thomas Handgrätinger emeritus generális apát ünnepi beszédét magyarul tolmácsolták a jelen lévőknek. Kihangsúlyozta: „Isten háza felújításának öröme kinyitja a fülünket arra, mit akar Isten számunkra mondani, és meghív minket arra, hogy mindig olyan választ adjunk, mint Mária tette, akinek egész élete Isten dicsőítésére szolgált.”

A hitvallást követően a Mindenszentek litániáját énekelték.

A veszprémi érsek az ünnepélyes szentmise keretében elhelyezte Szent Norbert ereklyéjét az oltár lapjába, elimádkozta a felszentelő imát, és krizmával megkente az oltár közepét és négy sarkát. Az oltár megkenését követően megkenték a templom falait a szent krizmával. A falak megkenését a jelenlévő főpapok és nagyobb elöljárók végezték. A szentélyben Márton csornai és Piusz gödöllői apát urak kenték meg a falat. Az oltár ünnepélyes megterítése után kapcsolták fel a templom fényeit. „Krisztus világossága fényeskedjék az Egyházban, hogy minden nép megismerje a teljes igazságot.”

A főpásztor elmondta: „A templom Isten hajléka az emberek között, akik lélekben és igazságban imádják az Atyát. A templom az, ahol Isten jelen van az emberért, ahol magasba száll az imádság tömjénfüstje, ahol elhangzik az örök élet igéje. A templom az, melyet betölt az üdvösség jó illata. Ez a hivatása a templomnak.”

A szentmisén a Strahovi Premontrei Apátság szerzeteseinek kórusa középkori dallamokat énekelt.

Az újraszentelésen jelen volt Varga Judit igazságügyi miniszter is.

„Európa ma a hagyományos európai értékeket tagadó Európát épít. Mi viszont úgy hisszük, hogy Európát keresztény gyökerei táplálják, építőkövei pedig azok a hagyományos közösségek, amelyek a nemzetek, a családok és a történelmi egyházak. Számunkra a hazaszeretet, a gyermekét nevelő anya és apa, a tetteinket vezérlő erkölcsi iránytű nem a múlt, hanem Európa jövőjének a záloga.” – mondta az ünnepségen az igazságügyi miniszter.

 

Nagy Bálint beruházásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője így fogalmazott ünnepi beszédében:

„Ez a nap nem csak azért ünnep számunkra, mert egy régi épület újjászületett, hanem azért is, mert keresztény gyökereink gondozásával közösségünk új erőre kaphat! Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert azt látjuk, hogy Európa történelmi- és kulturális gyökereit elszakította, és értékek nélkül tengődve próbál megmaradni. Magyarország azonban a valódi értékek mentén halad. Mi hiszünk a múltunkban, és ezáltal jó okunk van arra, hogy higgyünk a jövőnkben is.”

A templomszentelés Fazakas Márton O.Praem. csornai apát és a türjei polgármester úr gondolataival zárult.

Bár a templom felújítási munkálatai lezárultak, a szomszédos majorság területén továbbra is folyik a munka. A tervek szerint látogatóközpont és kiszolgáló épületek épülnek, megújul a barokk korban épült magtár.

Az eseményről az EWTN Katolikus televízió felvételét osztjuk meg:

https://youtu.be/oWNZcJZTlYY

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »