Április 19-én szerdán a 12 órakor kezdődő szentmisére érkezett meg a veszprémi érsekség hivatalához a Cigány Áldott Kereszt Egyesület elnöke Kövesi Csaba és kísérete.

Udvardy György érsek atya a szentmise kezdetén örömét fejezte ki, hogy a Szentatya látogatására közösen készülhetünk. Az érkező kereszt megáldása a szentmisében most azt is szolgálja, hogy minél több közösséghez jusson el a Szentatya látogatásának a híre és meghívó ereje. A kereszt korábban már többször körbejárta az országot, egy-egy nagy eseményt is meghirdetve, ezért reméljük, hogy most ez az áldás, illetve ez a zarándokút elősegíti, hogy minél többen vegyünk részt a Szentatya budapesti látogatásán. -mondta a főpásztor.

A csatkai kereszt azért indult ismét útjára, hogy mindenkit megszólítson és meghívjon. A kereszt tudatja mindenkivel, hívőkkel, testvérekkel, akik hiszik és tudják, hogy egy Istenünk van, és az Ő fia, Jézus Krisztus a bűneinkért meghalt és feltámadt. A csatkai kereszt azt is hirdeti, hogy voltunk, vagyunk és leszünk a katolikus egyházunkban. –mondta Kövesi Csaba az egyesület elnöke.

Érsek atya áldása után a kereszt Veszprémből megkezdte missziós útját.  Szombathelyen Székely János püspök atya fogadja az egyesületet egy közös imádságra. Csütörtökön Székesfehérvárra érkezik, majd tovább megy Kalocsára, Esztergomba, Szentendrére, és Debrecenbe. Ha az idő engedi további helyszínekre is ellátogat a csatkai cigány kereszt.

Csatka az imádkozó Szent Szűz búcsújáróhelye, Komárom-Esztergom megyében, a Veszprémi Főegyházmegye területén lévő  Mária kegyhely. Évszázadokon keresztül tömegek zarándokoltak az Irgalmasság Anyjához, míg 1962-ben a veszprémi püspökség hivatalosan is elismerte zarándokhelyként, és engedélyezte a búcsújárásokat. A kegyhely főbúcsúja szeptember 8-án, Kisboldogasszony ünnepén van. Ilyenkor sokan zarándokolnak a kegykápolnához, ahol a magyaron kívül német és cigány nyelvű szentmisét is tartanak a hazai cigányság országos jelentőségű kegyhelyévé vált kápolnában.

A zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesület létrehozásának és eddigi tevékenységének legfontosabb célja a cigányság kulturális hagyományainak ápolása, népszerűsítése, illetve vallási kötődéseinek erősítése. Hittel vallják ugyanis, hogy Magyarország és benne a roma kisebbség legfőbb megtartó ereje a kereszténység. E célokat együttesen szolgálja az a program, amely az Áldott Kereszt Egyesület szervezésében jelenleg is zajlik.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »