Május 7-én vasárnap, a Gizella napok második eseményeként, először hallhattuk a Veszprémi Főszékesegyház felújított orgonáját.

A négymanuálos liturgikus- és koncertorgonába beépítésre kerültek az 1908-as Rieger-sípsorokból azok, amelyek restaurálhatóak voltak, vagy eredeti állapotban fennmaradtak, illetve jó minőségűek és megfelelő hangzásúak. Továbbá restauráltuk és felhasználtuk az eredeti orgonaszekrényt is, amely kiemelkedő értékű és tökéletesen illeszkedik a Főszékesegyház stílusába. A további bővítmények is ehhez igazodnak anyagában, színében és mintázatában egyaránt. Az orgona 36 tényleges regisztert tartalmaz, ezt úgynevezett transzmissziókkal, azaz egyes sípsorok több regiszterben történő felhasználásával 50 regiszterre lett bővítve. Amit saját szemünkkel is megcsodálhattunk az első koncert alkalmával, hogy a hangszer a hagyományos megszólaltathatósága mellett a mobil játszóasztal segítségével a főhajóból is látható, használható, megszólaltatható. Dankos Attila orgonaművészünk tudását, a hangszerek királynőjének varázslatos technikáját közelről szemlélhettük az egész est folyamán.

Érsek atya köszöntőjében arról ejtett szót, hogy milyen csodának lehetünk részesei, amikor egy művész papírra veti a benne megtestesülő muzsikát, s ugyanilyen csodának lehetünk akkor részesei, amikor egy másik művész, a saját személyét hozzátéve számunkra megjeleníti, hallhatóvá, láthatóvá teszi mindezt. Teremtő Istenünk így alkotja meg a minket körülvevő világot, így leszünk aktív részesei, társai az Alkotónak.

Köszönjük a felejthetetlen élményt, hangzást, látványt.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »