A Veszprémi  Ünnepi Könyvhéten a 12 stand között megtalálható volt könyvesboltunk is a Szaléziánum Könyv és ajándékbolt, melynek meghívására a színpadon bemutatták a 2022 -ben elhunyt szerzetesnő, Barnai Brigitta életét bemutató könyvet. A Teljes, amennyi adatott című kötet Brigitta nővér utolsó interjújának, valamint saját életrajzi jegyzeteinek felhasználásával állították össze. Az elhivatott tanító és hitoktató 2018-tól haláláig dolgozott Veszprém város fiataljainak lelki segítésben.

2022 novemberében bekövetkezett halála előtt nem sokkal a Szív újságnak nyilatkozott az elfogadásról, az elengedésről és a hitről Barnai Brigitta nővér. Az interjút készítő Tornya Erika Sacré Coeur-nővér kezdeményezte, hogy folytassák a beszélgetést, és Brigitta nővér saját jegyzeteinek felhasználásával készüljön könyv az életéről, – erről is szólt a veszprémi könyvhéten, a Teljes, amennyi adatott című kötet bemutatóján rendtársa és barátja Ticz Zsuzsanna nővér.

A könyv novellaszerű írásokon keresztül mutatja be Barnai Brigitta gazdag életútját, a hivatáskeresés időszakát, az Angolkisasszonyok rendhez való csatlakozását, missziós útját és tevékenységét Jeruzsálemben, Veszprémben a fiatalok körében eltöltött éveket, és szól arról is hogyan élte meg súlyos betegségét. A bemutatón elhangzott, Brigitta nővér gondolatai minden korosztály számára nyújtanak értékes mondanivalót.

Barnai Brigitta 1999-ben öltötte magára a szerzetesi ruhát; 2007. tett örökfogadalmat. Tanítói diplomája megszerzése után, a Passaui egyetemen és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán képezte magát. A Congregatio Jesu azaz a korábbi angol kisasszonyok szerzetesrend harmadik Veszprémi visszatérését követően, 2018 -tól látott el szolgálatot a város fiataljai körében. Hamvait kérésére az Alsóvárosi temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az életéről szóló Könyv a jezsuita kiadó gondozásában jelent meg, ami a Szaléziánum Könyv és ajándékboltban kapható, Veszprém Jutasi út 18/2 és Veszprém Vár utca 39. (Körmendy-ház)  

Ridavics Pál

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »