Bérmálás Keszthelyen

2023.06.23., Hírek rovat

A Szentlélek ajándékai abban segítenek, hogy legyen bátorságunk és jövőnk – fogalmazott dr. Udvardy György veszprémi érsek Keszthelyen, a Karmelita bazilika bérmálási szertartásán.

A főpásztor az ünnepi szentmise kezdetén arról beszélt, a bérmálkozás személyes ünnep, ugyanakkor közösségi is, hiszen ezzel gyarapodik az egyház – nemcsak létszámban, hanem olyan adományokkal, amely a fiatalok életével valósulhat meg.

A főegyházmegye vezetője kiemelte, mindez a szülők számára egyfajta megnyugvást ad, hiszen az ő erőfeszítésük, példájuk és hitük vezetett ehhez az ünnephez, amely azt is jelzi: a fiatalok növekedni akarnak, vállalva az egyházi küldetést. Az érsek hangsúlyozta: mindannyian rászorulunk Isten irgalmára, arra, hogy „megessen rajtunk a szíve és tápláljon bennünket”.

Mezei András, a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika plébánosa azt mondta: a fiatalok közül sokan napi, illetve heti rendszerességgel jönnek a templomba, és mellettük tizenegy felnőtt gondolta úgy, hogy szeretné vállalni a keresztényi életet. Azt ajánlotta a bérmálkozóknak: tárják ki a szívüket, s legyen belőlük tudatos keresztény.

Dr. Udvardy György azt kívánta a szentséget felvevőknek, találják meg helyüket a plébánia közösségében, majd szentbeszédében elmondta: az egyház tanítani, táplálni, erősíteni, vigasztalni akarja a híveket, s persze megerősíteni mindenkit Istentől kapott küldetésében.

– Jézusnak megesett rajtunk a szíve, mert elesettek voltunk, olyanok, akik hordozzák az élet terhét és fájdalmát, akik rossz döntéseket hoztak, de most ott állnak előtte – fogalmazott dr. Udvardy György. – Az Ószövetség néhány képéből kiderül, hogyan gondolkodik Isten az emberről és az ő népéről, amelyre úgy tekint, mint a szőlőre, amelyet gondozni és ápolni kell. Ehhez kapcsolódik Jézus hasonlata: én vagyok a szőlőtő, atyám a szőlőtőke, és mindenki, aki bennünk marad, jó termést hoz.

Isten gondoskodik az övéiről, folytatta a veszprémi érsek, aki szerint bár hordozunk sok tisztátalanságot – akár gyengeséget, rossz döntéseket, céltalanságot is –, de van, aki meggyógyítja lelki és fizikai betegségeinket, akinek megesik rajtunk a szíve, s bátorítani akar minket.

Dr. Udvardy György szerint Jézus azért hív bennünket, hogy új erőre kapjunk, legyen jövőnk, amiben a bérmálkozás is segít bennünket, megadva számunkra a Szentlélek ajándékait.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »