Földi István pápai esperes, plébános atya tartotta az idei esztendőben a lelkigyakorlatot 30 katekétának, melynek címe: MI ISTEN TERVE RÓLAM? KI VAGYOK ÉN?

A lelkigyakorlat csütörtökön ebéddel kezdődött, majd ismerkedés, beszélgetést követően meghallgattuk az első előadást. ISTEN ÉS EMBER LÉNYEGI KAPCSOLATA   – EGZISZTENCIÁLIS KAPCSOLAT címmel.

Tudjuk, hogy Ádám és Éva óta meg van az emberben a bűnre való hajlam. Nagyon fontos feladat az életünkben, hogy mindig mérlegeljük, hogy mi a jó és mi a rossz, hiszen bennünk van Ádám kisértettsége a kígyó képében pedig ott a gonosz. Érdekes, hogy a gonosz először a nőhöz megy, mert tudja, hogy a női lélek kiváncsibb mint a férfi lélek, vagyis a pszichéje befolyásolhatóbb mint a férfié. A férfi és a nő pontosan ezért egészíti ki egymást.

Nekünk hitoktatóknak tudatosítani kell a gyerekekben, hogy a bűnre jön a büntetés, hogy a rossznak mindig következménye van. Ha, a gyermek viszont bocsánatot kér, soha ne mondjuk neki, hogy nincs bocsánat.

Isten nem büntet, Isten az igazságot csak tárja elénk, mint egy tükröt és látjuk az igazi valót benne. Ez az Isten szeretete, jósága. Hiszen tudjuk, hogy amikor az ember elveszíti Istennel a kötődést, akkor csak úgy elvegetál.

Az Istennel való kapcsolat a teremtettségünknél fogva bennünk van, mert Isten maga a szeretet. Az Istent ne helyettesítsük soha semmi mással mert nem éri meg. Isten országa szívtől- szívig , vagyis embertől- emberig terjed.

A következő előadásokban, ISTEN ÉS EMBER LÉNYEGI KAPCSOLATA   – EGZISZTENCIÁLIS KAPCSOLAT /Szent vagy Uram! Én szent vagyok? és

ISTEN ÉLETRE SZERETI AZ EMBERT. AZ EMBER MONDHAT-E NEMET ERRE A SZERETETRE?

Szent Pál azt mondja:” Nem én élek, hanem Krisztus él bennem!” Itt is visszacseng, miért vagyok itt, azért, hogy kapjak, vagy azért, hogy általa adjak én is. Itt tehetjük fel azt a kérdést, hogy miért is vagyunk itt a lelkigyakorlaton és mi is a lelkigyakorlat? A lelkigyakorlat egy pihenéssel összekötött felfrissülés. Tisztán lássam, hogy hova tartozom. Ki vagyok én?

A mai világ azt sugallja, hogy addig vagy ember, amíg el tudod látni a feladatod. Fontos, hogy emberek tudjunk maradni minden helyzetben. Sokakat a pozíció határoz meg. Én meg tudom-e magam tartani abban a pozícióban, hogy egy vagyok a többi ember között és nem ér el a hiúság kísértése?!

Az Isten minden embert elgondolt, de milyennek gondolt el engem az Isten?

Isten azt mondta: Teremtsünk embert! Isten közösség: Atya, Fiú és Szentlélek (Teremtsünk) embert: férfit és nőt, (vagyis közösséget!)

A paradicsomi állapot a tiszta teremtettségi állapot. Hiába követ el az ember bűnt, az istenképiségi állapot akkor is megmaradt.

„Benne élünk, mozgunk és vagyunk!” Az ember maga a csoda! Istennek végtelen csodája, hogy minden ember egyedi. Isten angyalokat is teremtett! Az angyalok és az emberekben a közös, hogy az angyaloknak is van lelkük és szabad akaratuk.  Lucifer a fényhordozó irigy lett az ember nagyságára és ellene fordult az Istennek. Nekünk is meg kell küzdenünk mindennap a gonosszal, hiszen nap mint nap megkísért.

Majd a befejező előadásban, mint egy összefoglalásként a MI ISTEN TERVE az EMBERRŐL? MI ISTEN TERVE RÓLAM?  Elmélkedtünk arról van-e bátorságunk hirdetni Isten országát? A hittan órákon is rá kell nevelni a gyerekeket, hogy a modern világ eszközeit használni kell és nem bálványozni. A mai világban egy nap alatt az ember annyi információt kap, mint régen az emberek az egész középkorban.

Az ember test és lélek és ami a lelkünkben van az kihat a testünkre is! Ép testben ép lélek!

A mi feladatunk, hogy az élettelen tekercset élővé kell tenni! És nem más, mint egyedül az Isten a hitünk ereje! A hitünk középpontja nem a kereszt, hanem a feltámadt Krisztus.

Mindegyikünknek mondja, hogy Békesség velünk, de csak akkor lesz békénk, ha nem félünk!

Ne féljünk! A Szentléleknek is adjunk helyet az életünkben.

„Aki megismeri Jézust már semmitől sem fél” (Ferenc pápa)

Hogy ki vagyok én, azt akkor tudom meg, ha tudom, hogy teremtmény vagyok és van egy teremtőm, de ehhez fontos, hogy mindennap kapcsolatban legyünk Jézussal és ezt a szeretet kell továbbadni tanítványainknak!

Lelkigyakorlatunk alatt részt vehettünk szentmiséken, szentségimádáson, közösen zsolozsmáztunk, nagyokat beszélgettünk és még egy filmet is megnéztünk. Hálát adunk Istennek ezért a három napért!

 

                                                                     Csomay Tünde

                                                                       főkoordinátor

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »