2023.június 30-án a Veszprémi Érseki Főiskola kápolnájában gyűltek össze a Veszprémi Főegyházmegye Katekétái, hogy közösen adjanak hálát az elmúlt tanév kegyelmeiért. A szentmisét Dr. Udvardy György érsek atya celebrálta a hitoktató atyákkal. Felker Zsolt hitoktatási referens köszöntötte a főpásztort és megköszönte, hogy elfogadta a meghívást a közös hálaadásra.

Érsek atya a prédikációjában hálát adott a mi nevünkben, azért, hogy hiszünk az Istenben, hiszünk az Ő életében, hálát adunk, hogy a nehézségeinket és örömeinket is mertük hittel oda vinni az Isten elé, akár a mi gyengeségeinket lepránkat, akár a gyerekek, szülők, tanárok közösségek gyengeségeit lepráját mertük odavinni az Úr elé. Ő pedig megajándékozott gyermekekkel, ifjakkal.

Az Egyházban adunk hálát mindazért, ami történt. Hálát adunk azért, hogy ez nem más, mint az életszentségre való meghívásnak az útja. Hálát adunk azért, hogy nem engedtük, hogy más motiváljon, más irányítson, kisebb, kevesebb elég legyen ahhoz, hogy a katekézis szolgálatát végezzem, minthogy az életszentségre kaptam meghívást és az életszentségre történő meghívást hirdetem. Hálát adunk azért, hogy az Egyházban ezt a szent életre való meghívást tudjuk őrizni. És milyen jó, hogy efelé törekszünk ebben akarunk növekedni. Hálát adunk az elmúlt tanévért, hogy az Egyházban meg tudtuk élni a tanítványok közösségét, úgy tanítunk, hogy közben tanulunk. Nem csak egyszerűen ügyesebbek leszünk módszerben, tapasztalásban, fölkészültebb tudásban, ettől sokkal fontosabb történt velünk, mert, hogy tanítványok maradunk. Aki a tanítványi pozíciót elfelejti az nem az nem úrra tekint. Hálát adunk azért, hogy tanítványok akartunk maradni. Az imádságban, a készületben, a testvérközöégünkben,  továbbképzésekben az Egyházunkhoz való ragaszkodásunkban és abban, hogy hisszük, hogy az Isten általunk is föltárja az Ő misztériumát a gyermekei előtt. Hálát adunk a zarándoklétünkért. A zarándoklétünk abban mutatkozik meg, hogy a zarándoklásunk során felfedezzük az útjelzőket, fölfedezzük Isten jeleit, nem mindig könnyű, más nem veszi észre és mi is néha elmegyünk mellette. Hálát adunk azért, hogy egymás társai vagyunk a zarándoklás során. A zarándokúton mindenkinek más a tempója, de együtt haladunk Jézusunkkal az Atya háza felé. Ez történik bennünk is a növendékeinkben, a közöségeinkben, zarándokolunk és az Egyház vezet bennünket. Hálát adunk azért, hogy az Egyház küldetésében részesedhettünk, mint hírnök. Hirdetjük Jézus Krisztus evangéliumát, hirdetjük a szövetséget, hirdetjük a szentséget, hirdetjük a megtérést, hirdetjük az örök életet. Hírnökök vagyunk, Sokszor meg kell erősödnünk nekünk is abban, hogy a világ számára van mondanivalónk, sőt egyre inkább az Egyháznak van csak mondanivalója .Az Egyháznak van hagyománya, kultúrája, egységben gondolkodik. Hálásak vagyunk azért, hogy a szentség útját járhatjuk. Hálát adunk, az Egyház intézményéért, mert az intézményre mi nem úgy tekintünk, mint ellenfélre mint korlátra, hanem mint olyan valamire amely segítségével tudjuk a társadalomban közösségeinket érvényre juttatni az evangéliumnak az örömhírét. Hálásak vagyunk, hogy ezt a mi Egyházmegyénkben közösen tehetjük ami múltunkkal lehetőségeinkkel és az előttünk álló feladatokkal együtt.

A prédikáció végén Érsek atya megköszönte mindenkinek az elmúlt évnek a szolgálatát, örömét, tanítványait, szentségre törekvést, mindent, ami ebben az esztendőben jelen volt.

A továbbiakban hagyatkozzunk Egyházunkra, hagyatkozzunk arra az Istenre aki megígéri, hogy számtalan utódot ad nekünk. Utódokat, akik hisznek Istenben, hisznek a csodában, akik elismerik gyengeségüket és Isten majd meggyógyítja. Hálásan megköszönte a nyári katekézishez kapcsolódó tevékenységet, minden katekétának jó pihenést kikapcsolódást és feltöltődést kívánt az új tanévkezdéshez.

                                                               Csomay Tünde főkoordinátor

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »