Július 23-án, vasárnap, sok zarándok, túrázó, motoros érkezett a kemendi szőlőhegyen álló Szent Kristóf kápolna búcsúünnepére.

A kápolnát Gróf Festetics Kristóf építtette 1746 és 1757 között.

A búcsúi szentmise ünnepélyes szónoka főtisztelendő Megyesi Ferenc érseki szertartó volt. Szentbeszédében így fogalmazott: „Vegyük észre, fedezzük fel a Krisztussal való találkozást. Mert akkor, amikor zarándokolunk, akkor nem csak egyszerűen elmegyünk egy helyre, egy zarándokhelyre, vagy egy búcsúra, hanem különös módon emlékeztetjük magunkat arra, hogy mi a zarándok egyháznak vagyunk a tagjai. A földi életünk, minden napunk egy zarándoklat, hiszen minden egyes nappal az Istenhez kerülünk közelebb.”

A főcelebráns homíliájában továbbá elmondta: „Mindannyian búzaszemek vagyunk, amiket maga Krisztus vetett el, hogy termést hozzunk. S ez a növekedés, ez a termővé válás, a földi zarándoklatunk. Ám tudnunk kell, tudatosítanunk kell magunkban, hogy a gonoszlélek, a sátán, mindent megtesz azért, hogy minket erről az útról letérítsen, hogy konkollyá legyünk, hogy a konkoly elnyomjon bennünket. Nekünk pedig, újra és újra, zarándoklásunk minden napján az Istenre kell tudnunk találni, azokon az embertársaikon keresztül, akiket az Isten küld hozzánk.”

A búcsúi szentmise végén főtisztelendő Szalontai István atya köszönetet mondott Megyesi Ferenc atyának az ünnepélyes szentmise bemutatásáért és Kiss László esperes-plébános atyának a segítségéért, támogatásáért.

Szent Kristóf ünnepét július 25-én tartja a Katolikus Egyház. Az ő emléknapjához kapcsolódik a különböző járművek megáldásának hagyománya is. A szentmise végén megáldották a motorosokat és a gépkocsival érkezőket is.

Ima Szent Kristófhoz

Drága Szent Kristóf,

őrizz meg engem ma

minden utamon,

amerre járok.

Adj figyelmeztető jelet,

ha veszély közeleg,

hogy meg tudjak állni,

amíg az út biztonságos.

Légy mellettem,

és vezess engem,

ha a látási viszonyok

hirtelen elhomályosulnak.

Vigyél el biztonságban

úticélomig,

ahogy Krisztust vitted

karod erős ölelésében. Ámen.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »