A nagyszülők és idősek világnapjáról Ferenc pápa 2021-ben rendelkezett először erről. A Veszprémi Főegyházmegyében idén 3. alkalommal szervezte meg az ünnepet a Családpasztorációs Iroda. Az idei év ünnepi programsorozatának első szentmiséjét idén Böjte Csaba ferences szerzetes Balatonfüreden a Koloska völgyben 2023. július 18-án.

Az idei év ünnepi programsorozatának záró szentmiséje Balatonfüreden a Krisztus Király plébániatemplomban volt 2023. július 23-án.

„Irgalma nemzedékről nemzedékre megmarad” (Lk 1,50): ez volt a nagyszülők és idősek harmadik világnapjának témája. Ferenc pápa üzenetében még arról is írt, hogy a Szentlélek megáld és kísér minden gyümölcsöző találkozást a nemzedékek között, nagyszülők és unokák, fiatalok és idősek között. Annak tudata, hogy az Úr irgalma nemzedékről nemzedékre száll, megmutatja, hogy egyedül nem boldogulhatunk – sőt, nem is üdvözülhetünk. Az Ő szeretetprojektje átfogja a múltat, a jelent és a jövőt, átöleli és összeköti a nemzedékeket. A Szentatya a fiatalok és idősek új szövetségét is hangsúlyozta. A hosszú élettapasztalattal rendelkezők átadhatják tapasztalataikat a következő nemzedéknek. Kiemelte, hogy az öregkor a megbékélés ideje is.

Az Apostoli Penitenciária a szokásos feltételek mellett (szentségi gyónás, szentáldozás és imádság a Szentatya szándékára) idén is teljes búcsút engedélyezett azon időseknek, akik részt vettek a világnap alkalmából tartott szertartásokon, valamint mindazoknak, akik a világnapot közvetlenül megelőző, vagy azt követő napokban meglátogattak egy egyedül élő idős embert. Továbbá teljes búcsút nyerhettek – ha lélekben elszakadtak minden bűntől, és szándékukban állt a három szokásos feltétel mielőbbi teljesítése – a beteg idősek és mindazok, akik súlyos okból nem tudták elhagyni otthonukat, de lélekben kapcsolódtak a világnap szertartásaihoz, felajánlva imáikat, életük fájdalmait és szenvedéseit az irgalmas Istennek.

Balatonfüreden a szentmisét Solymos András atya mutatta be. Homíliájában elmondta, miként élte meg életszakaszainak változásával az idő múlását. Kiemelte az időskor kincseit és kihívásait, továbbá azt, hogy mennyire fontos a környezetünkben lévő idősek látogatása. Beszélt arról is, hogy minden életkor, életszakasz értékes. A szentmise zárásaként áldásban részesítette a résztvevőket.

A program folytatásaként a templom előtti téren a szervezők szeretetvendégséggel várták az ünnepelteket.

Családpasztorációs Iroda

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »