A nyári szünidő beköszöntével kezdetét veszik a plébánosok, katekéták, lelkes önkéntesek segítségével megvalósuló hittantáborok szerte az egyházmegyében. Az idei évtől nagy könnyebbséget jelent mind a szervezőknek, mind a szülőknek, hogy a Főegyházmegye belső pályázat keretében támogatást nyújt a napközis és ifjúsági táboroztatáshoz.

A nyár során folyamatosan figyelemmel követhetők az érsekség online felületein a megvalósult táborokról szóló szöveges és fényképes beszámolók. Az alábbiakban a balatonalmádi és a balatonfüredi plébánia, a Padányi Katolikus Iskola, a pápai Szent István R. Katolikus Általános Iskola szervezésében átélt tábori élményekről kapunk rövid ízelítőt.

A Balatonalmádi R. K. Plébánia idei hittantáborának mottója „Szentek és apostolok nyomában”, ezen vezérfonala köré épültek a foglalkozások is. Az idei tábor célja a helyi szakrális értékek megismertetése (Szt. Imre templom, Szt. Ignác templom, a templomokban található szentek ereklyéinek bemutatása), az apostoloknak, mint közösségnek a bemutatása és példaként való állítása a gyerekek elé.

A gyermekek számára minden nap imával kezdődött és végződött, valamint a nap végén közös értékelésre is volt lehetőség, ezzel is fejlesztve a lelkiismeretüket. Hétfőn ill. pénteken tábornyitó/záró misén vettek részt, ahol igyekeztünk a ministrálás szépségére és fontosságára is felhívni a figyelmet.

A hét programjában váltották egymást a kézműves foglalkozások és a csoportos versenyek. A templombemutatóhoz kapcsolódóan volt kvíz, templomi kincskereső, ahol a feladatokat a hallottak felhasználásával tudták megoldani. A „Lovagi játékok és lovaggá avatás” során Szt. Imre/Szt. László története került feldolgozásra, bizonyos feladatoknál pedig Szt. Margit személye került előtérbe. De részét képezte a csodálatos halfogás történetét feldolgozó horgászverseny is. A kerti kincskeresés képeiből Jézus élete tárult elénk, amelyből néhány jelenetet a gyerekek el is játszottak.

 A kézműves foglalkozásokon a gyermekek a magyar szentek életét ismerhették meg és készítettek oltárképet Szt. Kingáról, Szt. Erzsébetről, Szt. Lászlóról, valamint bibliai témában is, amelyek kiállításra kerültek a templomban. Közösen készítettek egy óriás méretű rózsafűzért barackmagokból, melynek minden egyes szemét valakiért felajánlották. Ezt a rózsafűzért meg is áldotta László atya a záró szentmisén, majd elhelyeztük a Szt. Imre templom Szűzanya oltárán. De elkészítették a gyerekek saját családjuknak ajándékként az apostolok hajóját és Szt. Erzsébet virágos kosarát is  A gyermekek emellett kiélvezték a számháború, a vízi csata, a méta és az atyával való focizás, valamint a mókadélután minden pillanatát.

Ezúton szeretnénk megköszönni a Pasztorális Iroda és a Gazdasági hivatal támogatását, amelyet a tábor költségeihez nyújtottak.

 

2023. június 26-30. között szervezte meg a nyári hittanos napközis táborát a Balatonfüredi Római Katolikus Plébánia. A tábor résztvevői 7-12 éves balatonfüredi közoktatási intézményekbe járó gyermekek voltak.

A 2023 nyarán tartott tábor témája „A vihar lecsendesítése” bibliai története köré épült. Minden résztvevő magáénak érezte a történet tanítását: ha Jézus velünk van, nincs okunk a félelemre, közelében biztonságban vagyunk.

A gyermekeket rengeteg élmény várta mindennap. Vonattal utaztak Fövenyesre, ahol a Pöff Sport Egyesület – Litkey Árpád Vitorlásiskolája oktatóinak segítségével ismerkedhettek meg a vitorlázás alapjaival, megtudhatták az időjárás mely változásaira kell figyelniük a vízen és megtapasztalhatták a balatoni vitorlázás élményét.

Primász Gábor Róbert atya bábozással egybekötött szentmisét tartott a gyermekeknek, majd egy film megtekintése következett, amely a vihar lecsendesítéséről szóló bibliai történetet mutatta be. A gyermekkel történő tartalmas és tanulságos beszélgetés során feldolgozták a bibliai történetet: elmondhatták félelmeinket, megbeszélték mi adhat védelmet, biztonságot félelem idején. Megtanulták, hogy Jézus le tudja csendesíteni félelmeinket, viharainkat, de kérni kell és imádkozni kell hozzá. A bibliai történetet drámapedagógiai módszerrel is megközelítették: a szerepek kiosztásával elkezdődött a felkészülés a színdarab előadására, amely a filmből megismert jézusi csodatettről szólt.

A tábor résztvevői izgalmas vízirendészeti bemutatón is részt vehettek a Balatonfüredi Yacht Clubban, amely során rengeteg hasznos információ hangzott el arról, mire kell figyelni, amikor a Balatonon vihar keletkezik. Melyek azok a szabályok, amelyeket feltétlenül be kell tartani ahhoz, hogy a vízben biztonságban lehessünk. A gyermekek közelről megismerhették, hogyan működik a mentőhajó, amellyel a vízirendészek teljesítenek szolgálatot.

A hittantábor élményekben gazdag programja volt a tihanyi hajós kirándulás, melyet követően látogatást tettek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetbe. Megismerkedtek a Balatonban élő, szabad szemmel is látható gerinctelenek élővilágával, valamint különböző helyszínekről származó vízmintákat elemezhettek és megállapíthatták, hogy megfelelő-e a víz minősége. Ezt követően a Tihanyi Apátság látnivalóival ismerkedhettek meg a hittanos gyermekek, a kiállítás megtekintése során szívesen oldották meg a játékos interaktív feladatokat.

A programok közül a kézműveskedés sem maradhatott ki, hiszen el kellett készíteni a színdarab díszletéül szolgáló bárkát, melynek festése során a táborozók mindegyike használhatta kreativitását. A tábor csúcspontja volt, amikor a gyermekek színvonalas előadással örvendeztették meg családtagjaikat. A zárónapon a gyermekek számára fantasztikus élményt jelentett a bobozás és az izgalmas játszóház kipróbálása.

A tartalmasan eltöltöttöt napok után a tábor minden résztvevője sok-sok lelki élménnyel lett gazdagabb.

Idei Karitász táborunkat Porván tartottuk a Padányi Katolikus Iskola rászoruló alsós diákjainak. A plébánia épületében volt a szállásunk. Nagyon szép környezetben töltöttük ezt a néhány napot. Első nap szállásunk elfoglalása után ismerkedtünk egy kicsit a faluval, illetve a gyerekek mindjárt birtokba vették a parókia nagy füves udvarát.

Kedden kezdődött az igazi kihívás. Túrára indultunk a Cuha-völgybe és a Hódos-Érbe. Igen izgalmas volt, hiszen igyekeznünk kellett Porva-Csesznekig, mert onnan vonattal mentünk tovább Vinyére. Ott finom ebédet kaptunk a Kőpince Fogadóban. Kis pihenő után lementünk a forráshoz, ahol a gyerekek a patakban is megmártóztak, majd megnéztük a barlangot. Vissza Porvára végig gyalog mentünk a Hódos-érben. Itt a Likas-kőnél pihentünk, játszottunk egy kicsit. Fáradtan, de sok élmennyel telve értünk vissza a táborba.

Szerdán a nagy meleg miatt már csak Szépalmáig túráztunk a Kőris-hegy megmászása helyett, megnéztük az arborétumot és játszottunk egy jót a Hotel játszóterén.

Csütörtökön beutaztunk Zircre, ahol a város nevezetességeivel ismerkedtünk. Megnéztük az apátságban a nemrég elkészült Király termet, felmentünk a Vörös toronyba és a Rendtörténeti kiállítást is megtekintettük. Innen a Reguly Antal Múzeumba mentünk át. Itt is sok érdekes élmény várt ránk. Ismerkedtünk különböző népi mesterségekkel, illetve Reguly Antal életútjával. Kézműves foglalkozáson vettünk részt.

Az alsó tagozatosok mézeskalácsot készítettek, a felsősök pedig karkötőt bőrből.

Zircen a Flamo vendéglőben kaptunk meleg ebédet.

A táborban is készítettünk kis ajándékokat. Vászon táskát festettünk, füzetet fűztünk.

Amit a pénteki takarítás, pakolás után még folytathattak a gyerekek, amíg nem jöttek a szülők, hogy haza szállítsák őket.

Jó hangulatú, tartalmas, izgalmas tábort próbáltunk összeállítani a fiataloknak.

A Veszprémi Főegyházmegye Ifjúsági Táboroztatási Támogatásának felhasználásával a pápai Szent István Katolikus Iskola 23 alsós tanulója tölthetett el öt felejthetetlen napot Badacsonytomajon 2023 nyarán.

A pályázatnak köszönhetően élménydús, változatos programokat tudtunk megvalósítani:

Strandoltunk a badacsonytomaji strandon és Fonyódon, ahová hajókirándulás keretében jutottunk el. Meglátogattuk a szigligeti várat városnéző kisvonattal. Túráztunk a II. János Pál pápa emlékhelyre és Klastrom-kúthoz. Pizzáztunk, lángosoztunk, fagyiztunk a parton. A hetet átszőtte egy izgalmas csapatverseny. Köszönet érte.

Az idei badacsonytomaji táborban 19 felső tagozatos diák vett részt a Szent István Katolikus Iskolából, ami telis-tele volt változatos programmal. Hétfőn vonattal történt az utazásunk Badacsonytomajra, ahol a szállás feltérképezését követően kalandok sorai várták a gyerekeket. Még aznap megmásztuk a Badacsonyt, majd kedden átmentünk Balatonfüredre, ahonnan Siófokra hajóztunk és megtekintettük a várost. Szerdán a szigligeti várba látogattunk el majd este átsétáltunk Badacsonyra, ahol tartalmasan tölthették a gyerekek a szabadidejüket. Csütörtökön Badacsonytomajjal településsel ismerkedtek a gyerekek, sok-sok strandolással megfűszerezve. A hangulat esténként különböző társas, játékos programokkal zajlott.

Köszönjük a Veszprémi Főegyházmegye táborozáshoz nyújtott támogatását.

Köszönet illeti a szervezésben résztvevőket, akik évről évre odaadással teszik dolgukat és gyermekeink számára nemcsak izgalmas és tartalmas, hanem a katolikus értékrendet, hitünket szem előtt tartó elfoglaltságot biztosítanak.

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »