Az orgona a keresztény kultúrkör egyszerre legismertebb és legláthatatlanabb hangszere. Nem véletlenül nevezik őt azonban a hangszerek királynőjének, különleges hangzásvilága annak ellenére is ismerős mindenki számára, hogy legtöbbször jóval a hallgatóság felett, a templomok karzatán foglal helyet. Rengeteg klasszikus és kortárs darab íródott jellegzetes hangjára, hiszen egyedülálló módon képes egy egész zenekar helyettesítésére, de más hangszerekkel kombinálva is páratlan élményt nyújt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a korábbi évek hagyományait követve a Veszprémi Főegyházmegye is megrendezi az eseménysorozat kibővítve az OrgonaPont Plusz koncertsorozatával. Főegyházmegyénk az idei évben három helyszínnel is kapcsolódott a programsorozathoz a Filharmónia Magyarország szervezésében és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban Tabajdi Ádám orgonaművész adott hangversenyt, Tapolcán a  Nagyboldogasszony Plébániatemplomban Kuzma Levente orgonaművész játékának lehettek részesei mindazok, akik részt vettek a programon.

Veszprémben a Szent Mihály Főszékesegyházba várták az érdeklődőket, este nyolc órától Rostetter Szilveszter orgonaművész a szentmise menetét idézte fel a koncertműsorával. Többek között, Liszt, Felix Mendelssohn-Bartholdy, valamint két saját kompozíción keresztül az orgona szakrális oldalát igyekezett bemutatni. 22 órától pedig a főszékesegyház zeneigazgatója Dankos Attila orgonaművész varázsolta el a jelenlévőket szívhez szóló orgonajátékával. Olyan műsort állított össze a koncertre, mely minden korosztálynak szólt. Az orgonaművek mellett több átiratot is előadott, de improvizációval is készült.

A Veszprémi Főegyházmegye az EKF program támogatásával hét helyszínen tíz ingyenes orgonakoncerttel csatlakozik a Filharmónia kezdeményezéséhez. Az OrgonaPont sorozat keretében a hangszert ismert, tehetséges orgonaművészek szólaltatják meg a következő napokban a főegyházmegye templomaiban.

 

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »