A Veszprémi Érsekség örömmel készül az államalapítás ünnepére és ebben az évben különleges eseménnyel vár minden érdeklődőt. Az augusztus 20-ai ünnepi programok középpontjában a Magyar boldogok és szentek szabadtéri vándorkiállítás áll, mely a hit, kultúra és történelem egyedülálló összefonódásával hívja fel a figyelmet Magyarország kiemelkedő személyiségeire és szentjeire.

A nap délelőtt 10.30 órakor indul az ünnepi szentmisével a Szent Mihály-főszékesegyházban, melyet dr. Takáts István általános érseki helynök, a székesegyház plébánosa celebrál. A szentmise alatt, emlékeztetve az összetartozás és a közösség erejére, a plébános megáldja az ünnepi kenyeret.

A szentmise után, 11.30 órakor, a Nagyszeminárium udvarán (Vár utca 20.) nyitják meg a „Magyar boldogok és szentek” vándorkiállítást. Az eseményen dr. Takáts István plébános, majd Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke mond köszöntőt. A megnyitón Búzás Csaba zenével közreműködik.

A kiállítás 2023. szeptember 4-ig várja az érdeklődőket, hogy megismerhessék azokat a kivételes személyiségeket, akik az ország történelmét és kultúráját mélyen formálták.

A „Szentjeink” kiállítás nem csupán egy tablókra szorítkozó esemény: egy valódi utazás a múltba és a hit által inspirált életekbe. A tablók méltóságteljesen jelenítik meg a magyar történelem ikonikus alakjait. A grafikusművész, Kállai Nagy Krisztina munkájával a múlt szentjei elevenednek meg a látogatók szeme előtt, miközben Bethlenfalvy Gábor átélően és érthetően mutatja be ismertetőiben életútjukat és jelentőségüket.

A megújuló veszprémi várnegyedben ünnepi, exkluzív túrával készül a Work In Progress 2023 (WIP’23) kiállítás is. A résztvevők Szent István és felesége Boldog Gizella, valamint gyermekük Szent Imre herceg nyomába erednek a várhegyen és felkeresik azokat az ősi helyszíneket, ahol egykoron az államalapító és családja is élte a mindennapjait. (További részletek: www.wip2023.hu)

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »