Saját forrásból, illetve a veszprémi érsekség támogatásával megújult a dötki Jézus Szíve-kápolna, amelynek felszentelését a településről elszármazottak találkozója követte.

A munkálatok során felújították a tetőszerkezetet és a fűtési rendszert, restaurálták az oltárt s kifestették az épületet, a minap pedig a belső teret áldották meg, „hogy méltó legyen az istentiszteletek megtartására”, fogalmazott Kiss László, a Keszthely-zalaszentgróti kerület esperese, aki Szalontai István pókaszepetki plébánossal együtt mutatta be az ünnepi szentmisét.

A felújítás költségeiből hárommillió forint közakadásból, a hívektől származott, kétmilliót pedig a veszprémi érsekség biztosított, és sokan kétkezi munkájukkal vették ki részüket a munkából.

– Réges-rég megszüntették itt az iskolakápolnát, de volt egy idős házaspár, amely az egyházközségre hagyta a házát. Ebből alakították ki a kápolnát, amelyben méltó módon lehetett bemutatni a szentmisét – elevenítette fel Kiss László. – Ez azonban az idők során tönkrement, már szükség volt a megújítására.

Az ünnepi alkalommal időkapszulát helyeztek el, amely a kápolna történetét és az adományozók névsorát tartalmazza. Mindezt márványtábla is megörökíti.

Az ünnep, a szentmisét követően, az elszármazottak találkozójával folytatódott. Itt Takácsné Martincsevics Veronika polgármester arra bízatott: „a következő nemzedék is folytassa ennek a sokszínű közösségnek az építését”. Az estebéd alatt a Duo Don Pedro ’z zenekar szórakoztatta az egyebgyűlteket.

Kiss László lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt időszakban a Keszthely-zalaszentgróti esperesi kerületben számos templom és plébánia megújult, jórészt a Magyar falu program jóvoltából.

– Állami támogatás nélkül mindez nem sikerült volna – szögezte le az esperes, Hévíz plébánosa, hozzátéve: ezekből a munkákból a helyi közösségek is bőven, áldozatkészen kivették a részüket.  

 

Comments are closed.



Ugrás az oldal tetejére »